7 + 1 πρακτικές συμβουλές για να κάνεις το σπίτι σου πιο άνετο

Όλοι ονειρεύονται να έχουν ένα μοντέρνο αλλά και άνετο σπίτι. Την άνεση, βέβαια, μπορείς να τη βρεις ακόμη και σε μικρές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ένα τραπέζι στο σωστό ύψος ώστε να μην σε πονάει η πλάτη σου κάθε φορά που τρως, ή άνετα χερούλια πόρτας, ή πλακάκια στο μπάνιο που δε γλιστράνε.

Είναι αυτού του είδους οι λεπτομέρειες που ξεχνάμε να σκεφτούμε συνήθως, και επικεντρωνόμαστε σε πράγματα όπως να αγοράσουμε έπιπλα ή πως να διακοσμήσουμε ένα δωμάτιο.

Δες παρακάτω 20 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις το σπίτι σου ή το διαμέρισμα λίγο πιο άνετο, και θα σε βοηθήσουν να το μετατρέψεις στο σπίτι που πάντα ονειρευόσουν!

Πως να έχεις ένα άνετο σπίτι

1. Το σωστό ύψος για τις επιφάνειες της κουζίνας

Το συνηθισμένο ύψος για τις επιφάνειες της κουζίνας είναι 85 εκατοστά. Οι άνθρωποι συχνά ξεχνάνε να κάνουν τροποποιήσεις σε αυτή τη μέτρηση όταν αγοράζουν καινούρια κουζίνα παρά το γεγονός ότι απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Συχνά καταλήγουν να έχουν πρόβλημα με τα χέρια τους καθώς χρειάζεται να τα σηκώνουν όλη την ώρα. Το συνιστώμενο ύψος για τις επιφάνειες για πιο κοντούς ανθρώπους (γύρω στο 1,50m) είναι 82 εκατοστά, ενώ για εκείνους που είναι 1,60-1,80m, θα πρέπει να είναι 88-91 εκατοστά.

2. Χρειάζομαι 2 νεροχύτες;

Οι άνθρωποι συχνά κάνουν το λάθος να μην βάλουν 2 νεροχύτες στην κουζίνα για να εξοικονομήσουν χώρο και χρήματα. Όμως, με τον δεύτερο νεροχύτη μπορείς να αφήσεις τα λαχανικά και να φρούτα σου να στραγγίξουν εκεί ενώ χρησιμοποιείς τον άλλο νεροχύτη για να πλύνεις κάτι άλλο. Παράλληλα, ο δεύτερος νεροχύτης μπορεί να σε βοηθήσει να πλύνεις πολλά πιάτα και τηγάνια.

3. Συρτάρια αντί για ντουλάπια και ράφια

Μη βιαστείς να βάλεις ράφια στην κουζίνα σου. Αντί για αυτά, εγκατέστησε μερικά συρτάρια καθώς θα σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις χώρο και θα κάνουν το μαγείρεμα ακόμη πιο εύκολο. Επίσης, έχουν το πλεονέκτημα ότι χωρίζονται σε τμήματα για τις διάφορες κατηγορίες φαγητού και μαγειρικών σκευών. Επιπλέον, είναι πολύ εύκολα στο καθάρισμα!

4. Χερούλια, όχι εσοχές

Μπορεί να φαίνεται μοντέρνο να έχεις χερούλια με εσοχές στα ντουλάπια της κουζίνας σου αλλά πολλές φορές είναι δύσκολο να τα ανοίξεις. Τα παραδοσιακά χερούλια είναι πολύ πιο εύχρηστα.

5. Δαχτυλιές σε inox συσκευές

Οι inox πόρτες στις συσκευές, όπως το ψυγείο, δείχνουν μοντέρνες, όμως θυμήσου ότι ακόμη και τα καθαρά χέρια μπορούν να αφήσουν σημάδια και δαχτυλιές επάνω τους. Η λύση είναι να βρεις κάποιου είδους γυαλιστικό για τις inox επιφάνειες, ή να αγοράσεις συσκευές που είναι ήδη προστατευμένες με ένα ειδικό βερνίκι.

6. Πόσες πρίζες πρέπει να έχω σε ένα δωμάτιο;

Πόσες πιστεύεις ότι είναι αρκετές; Δύο, ίσως τρεις; Πολλοί από εμάς δεν καταλαβαίνουν ότι είναι πολύ καλύτερο να έχεις μία σε κάθε τοίχο. Θυμήσου, όμως, να συζητήσεις με έναν ηλεκτρολόγο πόσες και τι είδους θέλεις να χρησιμοποιήσεις, πού θέλεις να τις βάλεις στο δωμάτιο και πόσες συσκευές περιμένεις να συνδεθούν σε αυτές.

7. Πρακτικά διακοσμητικά για τα παράθυρα

Πολλοί από εμάς προτιμούν να κρεμάνε μακριές κουρτίνες που φτάνουν μέχρι το πάτωμα σε δωμάτια, όπως η κρεβατοκάμαρα και το καθιστικό. Έχε υπόψη σου, όμως, ότι όμορφα διακοσμητικά όπως αυτά δεν είναι και πρακτικά. Τα κατοικίδια ή η σκόνη και η βρωμιά μπορούν να καταστρέψουν αυτές τις κουρτίνες. Αν δε θέλεις να έχεις απλές κουρτίνες, απλά φρόντισε αυτές που θα βάλεις να είναι φτιαγμένες από αντιστατικό υλικό.

8. Βιβλιοθήκες με τζάμι

Όλοι μας γνωρίζουμε το πρόβλημα με την σκόνη που συγκεντρώνεται στις ανοιχτές βιβλιοθήκες. Η λύση είναι να αγοράσεις μια βιβλιοθήκη με τζάμι μπροστά. Για να αποφύγεις ένα υγρό ή μουχλιασμένο περιβάλλον που καταστρέφει τα βιβλία σου, μπορείς να κάνεις ειδικές τρύπες στα ράφια για να χρησιμοποιηθούν ως εξαερισμός. Πολλές εταιρείες πουλάνε τέτοια ράφια με τις τρύπες να είναι ήδη εγκατεστημένες.