Νέο μέλος στην οικογένεια: Πώς να προετοιμάσετε το μεγαλύτερο παιδί

Πώς θα εξηγήσω στο μονάκριβο μου ότι θα μπει ένα καινούργιο μωρό ανάμεσα μας; Με ποιό τρόπο θα το βοήθησω να καταλάβει ότι αυτό το νέο μέλος θα είναι δίπλα του σε όλην του τη ζωή, θα του συμπαραστέκεται και θα το βοηθά στις δύσκολες αποφάσεις. Πώς θα μετατρέψω τη “ζήλια” σε “αγάπη”;

Μόνο με σωστή προετοιμασία και υπομονή!

Αρχικά, εξηγήστε στο παιδί σας εγκαίρως τί πρόκειται να συμβεί και μην το αφήνετε απέξω. Δείξτε του την κοιλίτσα σας που μεγαλώνει, αφήστε το να την αγγίξει ακόμα και να έρθει μαζί σας σε έναν υπέρηχο.

Ζητήστε του να σας βοηθήσει να επιλέξετε πράγματα για το μωρό και να φτιάξετε μαζί το παιδικό δωμάτιο του. Εάν το μεγάλο σας παιδί κληθεί να μοιραστεί το δωμάτιο του, κάντε το να νιώσει ότι εκείνο επιλέγει το καλό σημείο στο χώρο ή το επάνω κρεβάτι στην κουκέτα κτλ. Σε κάθε περίπτωση, μην καθυστερήσετε την αλλαγή για να έχει προλάβει το παιδί να συνηθίσει τους νέους κανόνες πριν την άφιξη του μωρού.

Μην χρησιμοποιείτε ως εύκολη απάντηση, ότι το νέο μέλος έρχεται για να του κάνει παρέα και να παίζουν μαζί. Αντίθετα πείτε του ότι αυτό θα συμβεί στο μέλλον και θα είναι υπέροχο, αλλά στην αρχή το μωρό θα τρώει, θα κοιμάται, θα κλαίει και θα χρειάζεται συνεχώς φροντίδα. Το μωράκι δεν θα μπορεί να παίξει αμέσως μόλις έρθει.

Διάβαστε μαζί βιβλία που δείχνουν μεγάλες οικογένειες και εξηγούν το ρόλο του μεγάλου αδερφού.

Ανατρέψτε σε φωτογραφίες του όταν ήταν εκείνο μωρό και μιλήστε του για τη δικιά του γέννηση, τη βάπτιση του και τη χαρά που σας είχε δώσει όταν μπήκε στη ζωή σας.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το παιδί δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει καμία άλλη αλλαγή εκείνη την περίοδο. Δεν είναι τώρα η στιγμή να σταματήσει την πιπίλα ή να βγάλει την πάνα ή να πάει πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό. ‘Ολα αυτά θα πρέπει να έχουν ήδη συμβεί ή να τα καθυστερήσετε.

Οργανώστε το πρόγραμμα του παιδιού για τις ημέρες που θα είστε στο μαιευτήριο και φυσικα εξηγήστε του ότι θα απουσιάζετε. Συχνά τα παιδιά νομίζουν ότι η μητέρα τους τα εγκατέλειψε. Μια ωραία ιδέα είναι να μείνει με το νονό ή τη νονά του ή να πάει στο σπίτι κάποιου αγαπημένου του φίλου.

Όταν, με το καλό, γεννηθεί το μωρό αφήστε το παιδί να σας επισκεφτεί στο μαιευτήριο και αφιερώστε του όσο χρόνο μπορείτε. Μην αφήσετε περιθώρια να καταλάβει ότι κάτι έχει αλλάξει. Δώστε του αμέσως το σημαντικό ρόλο του μεγάλου αδερφού και αγοράστε του ένα δώρο για να το ευχαριστήσετε για τη βοήθειά του κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Με την επιστροφή στο σπίτι, μην κάνετε το λάθος να το απομακρύνετε από το βρέφος για λόγους ασφάλειας κτλ. Προφανώς με επιτήρηση, συμπεριλάβετε το παιδί στις δραστηριότητές σας με το μωρό. Αφήστε το να είναι μαζί σας όταν θηλάζετε, όταν το κάνετε μπάνιο ή όταν αλλάζετε την πάνα του. Επαινέστε το όταν δείχνει την αγάπη του στο μωρό και ενισχύστε του την άποψη ότι τίποτα δε θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη βοήθειά του.

Τέλος, ανεξάρτητα από την ηλικία του μεγαλύτερου παιδιού σας, βεβαιωθείτε ότι δεν το παραμελείτε. Όχι μόνον εσείς αλλά και οι υπόλοιποι αγαπημένοι του στην οικογένεια. Σκεφτείτε ότι ξαφνικά θα πρέπει να αποδεχτεί ότι θα πρέπει να τα μοιράζεται όλα. Από τη μαμά του, μέχρι το δωμάτιο του. Μην αλλάξετε την καθημερινότητα του, μην αδιαφορήσετε για το πάρτι γενεθλιών του, μην σταματήσετε να πηγαίνετε στις γιορτές του παιδικού σταθμού ή σχολείου. Μην κάνετε τώρα προσπάθεια για λιγότερα δώρα.

Η άφιξη ενός μωρού αναμφίβολα αλλάζει τη ζωή μας και φέρνει χαρά και συγκίνηση σε όλους. Το μεγάλο σας παιδί όμως δεν μπορεί ακόμα το καταλάβει. Όσο προσπαθεί να προσαρμοστεί, αγκαλιάστε το με απεριόριστη αγάπη και παρόλο που τώρα δείχνουν όλα δύσκολα , βεβαιώστε το πως τα καλύτερα έρχονται!

Το διαβάσαμε στο mommy.gr