Τα 5 στάδια της αγάπης: Γιατί όλοι κολλάμε στο 3ο

“Μωρέ δεν ήταν αυτό που ήθελα”, “Δεν τα βρήκαμε τελικά”, “Είχαμε άλλες προτεραιότητες”.

Να μερικές από τις φράσεις που έχουν ακουστεί από τους απανταχού χωρισμένους ανά τον κόσμο για να δικαιολογήσουν το τέλος της σχέσης τους.

Όλοι γύρω σας πίστευαν ότι ήσασταν το τέλειο ζευγάρι, ΑΜ ΔΕ. Μήπως γι’ αυτό δεν κράτησε αυτό που είχατε;

O Jed Diamond, διάσημος ψυχολόγος, μετά από έρευνες 40 χρόνων, κι αφού μελέτησε τις συμπεριφορές που εκδήλωσαν εκατοντάδες ζευγάρια, διαβεβαίωσε ότι όντως βρίσκουμε την πραγματική αγάπη (!) τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι η αγάπη δεν καταφέρνει να επιβιώσει ΚΑΙ από τα 5 βασικά της στάδια – φτάνοντας μετά βίας μέχρι το 3ο.

Στάδιο 1ο “Πέφτεις με τα μούτρα στον έρωτα”

Μιλάμε γι’ αυτό το στάδιο, που τα μάτια σου κάνουν καρδούλες, στο στομάχι σου βρίσκεται μία αποικία από πεταλούδες, η καρδιά σου χτυπάει πολύ πιο γρήγορα (να το κοιτάξεις αυτό) και γενικώς τον βλέπεις τον άλλον και διαλυεσαι.

Και βασικά αυτό, επιδιώκεις να τον βλέπεις για ώρες. Σ’ αυτή την φάση, το ταίρι σου δείχνει το ιδανικότερο όλων, χωρίς ελαττώματα και κάπως έτσι νιώθεις η πιο τυχερή κοπέλα στον κόσμο.

Στάδιο 2ο ” Τα φτιάχνετε”

Οι προσευχές σου εισακούστηκαν. Είσαι στη φάση που προσπαθείς να σκεφτείς αν το επίθετο του ταιριάζει αρμονικά με το όνομα σου, ονειρεύεσαι ότι θα γεράσεις μαζί του (προτείνω να χαλαρώσουμε λίγο) και στο μυαλό σου κάνεις σχέδια για τα επόμενα 50 χρόνια.

Περνάτε άπειρο χρόνο μαζί, μαθαίνετε καλύτερα ο ένας τον άλλον, η καθημερινότητα σου συνδέεται πλέον άμεσα με τη δική του. Όλα καλά ως εδώ.

Στάδιο 3ο “Να τη και η απογοήτευση”

Σ’ αυτό το σημείο, αρχίζεις και φοβάσαι ότι κάποια στιγμή τα συναισθήματα σου θα εξαφανιστούν, σε πιάνει άγχος για το αν θα κρατήσει όλο αυτό και για πόσο ακόμη. Εδώ, είσαι στη φάση που πιστεύεις ότι ο φίλος σου είναι ΠΑΝΤΑ προβλέψιμος, η συμπεριφορά του σου τη δίνει – έτσι χωρίς λόγο – και σχεδόν τον βαριέσαι.

Κι επειδή όλο αυτό ήταν too good to be true, νιώθεις ότι θέλεις ένα διάλειμμα από τη σχέση “για να σκεφτείς”. Για ποιον χτυπάει η καμπάνα Κωστάκη;

Στάδιο 4ο ” Χτίζεται η αληθινή αγάπη (aawww)”

(αν καταφέρετε να φτάσετε σ’ αυτό το στάδιο δηλαδή – σόρρυ ε) Για να είσαι σ’ αυτό το 4ο στάδιο, σημαίνει ότι έκλεισες τα μάτια σε όλα αυτά που (νόμιζες ότι) σου την έδιναν στο ταίρι σου και έριξες μεγαλύτερη βαρύτητα στα θετικά στοιχεία της σχέσης σας.

Μπορεί ο φίλος σου να μην είναι ότι mr. Perfect (και ποιος είναι δηλαδή;;) αλλά αυτό δε σε απασχολεί καν γιατί σου αρκεί που είστε μαζί. Εύγε!

Στάδιο 5ο ” Είμαστε ομάδα; Ναι είμαστε! ”

Πλέον, έχεις πάρει πτυχίο στο να προσπερνάς τις διαφορές σας και να είσαι επιλεκτική στους τσακωμούς και δίνεις βάση στη βαθύτερη, πραγματική επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ σας.

Αν τα βρίσκετε γενικά, μικρό το κακό που παρερμήνευσε ένα sms και σου κράτησε μούτρα – χωρίς λόγο – για δυο μερόνυχτα. Αυτό το στάδιο είναι πολύ ωραίο για ένα πολύ σημαντικό λόγο, δε νιώθεις ότι καταπιέζεσαι ούτε στο ελάχιστο για να είσαι μαζί του, ίσα ίσα που νιώθεις ότι είσαι σ’ αυτή τη σχέση επειδή ΟΝΤΩΣ το θέλεις.

Εσύ, σε ποιο στάδιο βρίσκεσαι;

Διαβάστε ποια τα 5 πράγματα που κάνουν έναν άντρα να σε ερωτεύεται από την αρχή.