Η καλύτερη διατροφή για υγιή επιδερμίδα

Ένα θέμα που συχνά παραβλέπουμε όταν ασχολούμαστε με την περιποίηση του δέρματός μας είναι αυτό της διατροφής. Ωστόσο, η υγεία του δέρματος ξεκινάει από το κατά πόσο τρεφόμαστε σωστά, ισορροπημένα και από το αν η διατροφή μας περιλαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά.

Μερικές από τους ουσίες που θα πρέπει να φροντίσουμε να περιλαμβάνει η διατροφή μας είναι οι εξής:

Βιταμίνες C και Ε: πρόκειται για βασικά συστατικά του κολλαγόνου και της ελαστίνης και συντελούν στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος.

Βιταμίνη Α (και η β-καροτίνη): Συνδέεται με τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα.

Αμινοξέα: στα σημαντικότερα αμινοξέα για το δέρμα περιλαμβάνεται το κολλαγόνο, που κάνει το δέρμα σφριγηλό, η ελαστίνη , που χαρίζει ελαστικότητα και αντοχή και η κερατίνη, που αποτελεί δομικό συστατικό της τρίχας και των νυχιών.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του δέρματος και συμβάλλουν στη σύνθεση των αμινοξέων (ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται το κολλαγόνο, η ελαστίνη και η κερατίνη που αναφέραμε πιο πάνω)

Σελήνιο: η υψηλή πρόσληψή του φαίνεται ότι περιορίζει τις αρνητικές συνέπειες έκθεσης στον ήλιο.

Ψευδάργυρος: ο ψευδάργυρος βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενώ η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ακμής και εύθραυστα μαλλιά.

Ασβέστιο: Το ασβέστιο συνδέεται με τη διατήρηση της υγρασίας στο εσωτερικό του δέρματος. Η έλλειψή του συνδυάζεται με νύχια που σπάνε εύκολα.

ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα: Ενδείκνυνται σε λιπαρές επιδερμίδες και κάνουν το δέρμα να φαίνεται πιο υγιές και λαμπερό.

Σίδηρος: Η έλλειψή του συνδέεται με την τριχόπτωση και τα εύθραυστα νύχια.

Κατεχίνες: Είναι αντιοξειδωτικές ουσίες, που δρουν και ενάντια στην εξασθένιση της τρίχας.

Λήνα Βόγκα
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος