Πατρότητα: καθοριστικός ο ρόλος του πατέρα στην εξέλιξη των παιδιών

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν πατέρα με αυτοπεποίθηση και θετική στάση απέναντι στην πατρότητα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβληματική συμπεριφορά στην εφηβεία.

Μια νέα έρευνα όμως δηλώνει ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζει ένας άνδρας την πατρότητα, αμέσως μετά την γέννηση του παιδιού του αλλά και τα αισθήματα ασφάλειας που νιώθει ως πατέρας και σύντροφος, είναι πιο σημαντικά για την μετέπειτα εξέλιξη του παιδιού, από την ανάμειξη του στην φροντίδα του παιδιού και στις δουλειές του σπιτιού.

Είναι η συναισθηματική σύνδεση και ο τρόπος που αντιδρά ο πατέρας στην έννοια πατρότητα , που έχουν την πραγματική σημασία για το πως θα εξελιχθούν τα παιδιά λέει στη Guardian η Maggie Redshaw, αναπτυξιακή και κλινική ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και υπεύθυνη της έρευνας.

Η Redshaw και οι συνεργάτες της , περιέγραψαν στην εφημερίδα BMJ Open, τον τρόπο με τον οποίο “μέτρησαν” την επιρροή των μπαμπάδων στα μικρά παιδιά. Ανέλυσαν δεδομένα από την Avon Longitudinal Study of Parents and Children (Alspac) που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία παρακολουθούσε την υγεία και την εξέλιξη χιλιάδων παιδιών που είχαν γεννηθεί στις αρχές του ’90 στη Μεγάλη Βρετανία.

shutterstock_521485045

Η έρευνα ζητούσε από τους γονείς να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σε διάφορες χρονικές φάσεις της ζωής των παιδιών.

Ενδιάμεσα στις έρευνες, ζητούσε από τις μητέρες να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους, στα 9 και στα 11 έτη καθώς και τη στάση τους απέναντι σε άλλα παιδιά. Εάν δηλαδή ήταν πρόθυμα να συνεργαστούν και να μοιραστούν τα παιχνίδια τους και εάν έδειξαν αυτοπεποίθηση όταν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν άγνωστες καταστάσεις.

Από τις μπαμπάδες ζητούσε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια (στις 8 εβδομάδες και στους 8 μήνες από τη γέννηση του παιδιού τους) σχετικά με τη δική τους πρόσεγγιση στα θέματα των παιδιών και να περιγράψουν τα συναισθήματα τους. Οι ερωτήσεις ήταν:

-Πόσο βοηθάνε στις δουλειές του σπιτιού
-Πόση αυτοπεποίθηση νιώθουν σα γονείς
-Αν απολαμβάνουν το χρόνο που περνάνε με το μωρό
-Πόσο χρόνο αφιερώνουν στο μωρό

shutterstock_522555340

Κοιτώντας τα αποτελέσματα σε 6,300 παιδιά, που έζησαν και με τους 2 γονείς μέχρι τουλάχιστον τους 8 μήνες ζωής τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα παιδιά που οι μπαμπάδες τους είχαν περισσότερη αυτοπεποίθηση και ήταν πιο θετικοί και εγκάρδιοι με το ρόλο του πατέρα, είχαν ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να δείξουν παραβατική συμπεριφορά στις ηλικίες 9 και 11. Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα σε παιδιά με πατεράδες που έμεναν σπίτι και βοηθούσαν στις δουλειές, όπου φαίνεται πως αυτό τα άφησε τελείως ανεπηρέαστα. Και στις δυο περιπτώσεις έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως το φύλο του μωρού, το μέγεθος της οικογένειας και το κοινωνικο-οικονομικό status.

Αν και οι ερευνητές παραδέχονται ότι η έρευνα έχει βασιστεί στην αυτοαξιολόγηση των γονέων και μπορεί με το πέρασμα των χρόνων να έχουν αλλάξει οι συμπεριφορές, η Redshaw υποστηρίζει πως τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ότι τα παιδιά, από την ημέρα που γεννιούνται, επηρεάζονται από τη συναισθηματική συμπεριφορά των γονιών τους και ιδιαίτερα του πατέρα. ή όπως λέει χαρακατηριστικά Οι πρώιμες εμπειρίες έχουν σημασία για το παιδί.

Η θεωρία ότι η αντίληψη του πατέρα για την πατρότητα κι η αυτοπεποίθηση του σαν γονιός, επηρεάζουν το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά των παιδιών, θα μπορούσε να αποδειχθεί πάρα πολύ χρήσιμη για τους νέους γονείς. Θα μπορούσε να δημιουργήσει βάσεις για πιο συναισθηματικά υγιείς οικογένειες, δυνατά και αυτόνομα παιδιά και πιο ευτυχισμένους γονείς.