Πώς να βοηθήσεις τη μνήμη του παιδιού σου για καλύτερο διάβασμα

Οι προσλαμβάνουσες για ένα παιδί είναι πολλές μαζί και οι απαιτήσεις για καλή μνήμη και συγκράτηση πληροφοριών. Και αυτό δεν αφορά μόνο στο σχολείο και στη μαθησιακή διαδικασία μα και στην ίδια τη ζωή. Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας λοιπόν να συγκρατεί πιο εύκολα τις νέες πληροφορίες και να τις αφομοιώνει;

1.Προσεγμένη διατροφή: η σωστή πρόσληψη τροφής δεν είναι καθόλου αμελητέος παράγοντας για καλή μνήμη. Προτιμάτε να ξεκινάει την ημέρα του με ένα καλό πρωινό που μπορεί να περιλαμβάνει ένα φρούτο και γάλα ή ψωμί με μέλι. Η γλυκόζη ενισχύει την πνευματική αντοχή και δίνει ένα ενεργειακό boost στο παιδί. Επίσης η Β12, το φολικό οξύ και η θειαμίνη βοηθούν πολύ τη μνήμη και θα τα βρείτε σε τροφές όπως τα δημητριακά, ττα λαχανικά και τα φρούτα. Ξεχωριστό και πολύ σημαντικό κεφάλαιο είναι οι τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά όπως ελαιόλαδο και ψάρια (κατά προτίμηση μικρά π.χ. σαρδέλες)

2. Η βοήθεια που του προσφέρετε στο διάβασμα πρέπει να ακολουθεί κάποιους βασικούς άξονες που θα το βοηθήσουν στην κατανόηση και στην αφομοίωση. Χρησιμοποιήστε χρώματα, υπογραμμίζοντας κύρια σημεία ή ζωγραφίστε π.χ. πράξεις στα μαθηματικά – Μήλα που μοιράζω σε καλάθια. Τα χαριτωμένα αυτοκόλλητα μπορούν να βοηθήσουν, δημιουργώντας ένα ευχάριστο περιβάλλον στις σημειώσεις του παιδιού. Η χρήση post it για topics επίσης μπορεί να φανεί άκρως χρήσιμη σε έναν πίνακα. Το μάτι επανέρχεται και πέφτει, ανακαλώντας πληροφορίες.

3. Ενθαρρύνετε την καταγραφή σε έναν σκελετό όλων όσων διαβάζετε μαζί ή χώρια. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί αποκωδικοποιεί και συμπυκνώνει τη γνώση. Σε αυτόν τον σκελετό καλό θα είναι να χρησιμοποιεί λέξεις κλειδιά ώστε να έχει συγκεκριμένες αναφορές που βοηθούν τη μνήμη του.

4. Απελευθερώστε το από το στρες. Εξηγήστε του με λόγια και έργα πως η μάθηση είναι πλούτος και διασκέδαση. Μην το πιέζετε εξοντωτικά γιατί είναι βέβαιο πως θα έρθει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα καλό trick είναι πριν την ώρα της ημερήσιας μελέτης το παιδί να παίζει λίγο ή να ακούει μουσική. Έτσι θα ξεκινήσει με καλή διάθεση να διαβάζει. Αφήστε το να κάνει συχνά μα ολιγόωρα διαλείμματα για να χαλαρώνει. Εάν από τα 5 κάνει τα 4, δεν πειράζει, την επόμενη φορά θα τα κάνει όλα.

5.Η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως και αυτό πρέπει να το βοηθήσετε να το καταλάβει και να το εφαρμόζει. Επιστρέφουμε στα διαβάσματά μας γιατί μια ίσον καμία.