Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης; Τι απαντάμε στα παιδιά

Με τα περισσότερα παιδιά να ανυπομονούν για το τέλος της χρονιάς και τις διακοπές των Χριστουγέννων, αυτή η ερώτηση βασανίζει αρκετούς γονείς.

Για πολλούς γονείς είναι συναρπαστικό να συντηρούν τη μαγεία της παράδοσης και να γίνονται κι αυτοί παιδιά, απολαμβάνοντας την εμπειρία του Άγιου Βασίλη που τρώει τα μπισκότα, πίνει το γάλα και αφήνει τα δώρα κάτω από το δέντρο, μέσα από τα μάτια των δικών τους παιδιών. Κάποιοι άλλοι, πάλι βασανίζονται στην ιδέα να πουν έστω και ένα άκακο ψέμα στα παιδιά τους.

Το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσετε είναι αποκλειστικά δική σας απόφαση. Ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς προτιμούν να αφήσουν το παιδί να ζήσει το παραμύθι όσο είναι μικρό και στη συνέχεια να του αποκαλύψουν την αλήθεια. Το σίγουρο είναι ότι δεν εξαρτάται το πόσο καλός γονέας είστε από το αν θα πείτε την αλήθεια ή όχι.

Aν, όμως, είστε από τους γονείς που συμμετέχουν στο παραμύθι του Άγιου Βασίλη, η στιγμή της αποκάλυψης είναι λίγο πιο δύσκολη. Το πότε είναι η κατάλληλη ώρα να αποκαλύψετε την αλήθεια, εξαρτάται από τα εσάς και τα παιδιά σας. Αν αισθάνεστε ότι είστε έτοιμοι να το πείτε, και εκείνα έτοιμα να το ακούσουν, τότε είναι μια καλή στιγμή. Αν δεν είστε σίγουρος/-η, έχετε στο μυαλό σας ότι τα παιδιά της 2ας -3ης Δημοτικού ήδη έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τη διαφορά του πραγματικού από το φανταστικό και ήδη συζητάνε τέτοια θέματα με τους φίλους τους και τους συμμαθητές τους. Και είναι μάλλον αφελές, να νομίζει κάποιος ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας που χειρίζονται με τόση άνεση την τεχνολογία δεν θα αμφισβητήσουν από μόνα τους την ισχύ της ιστορίας (τι γίνεται με τα σπίτια που δεν έχουν τζάκι; πώς χωράει από την καμινάδα;, πώς προλαβαίνει να πάει σε όλα τα σπίτια του κόσμου; κ.λ.π.)

Υπάρχουν όμως και κάποιες παιδικές ψυχούλες, τόσο ρομαντικές και ευαίσθητες που στο άκουσμα της αλήθειας θα πληγωθούν. Αν πιστεύετε πως το παιδί σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία τότε έχετε στο μυαλός ας τις ακολουθες βοηθητικές συμβουλές για όταν θα είστε έτοιμος/η να κάνετε την «αποκάλυψη».

1. Είναι καλύτερο να ακούσει την αλήθεια από εσάς: έτσι θα συνεχίσουν να σας εμπιστεύονται και θα ξέρουν ότι δεν τους λέτε ψέμματα. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να προλάβετε να το πείτε εσείς οι ίδιοι, παρά να το ακούσουν από άλλους, ή να το ανακαλύψουν μόνα τους.

2. Προετοιμαστείτε και για άλλες αποκαλύψεις: από αυτή τη στιγμή και μετά τα παιδιά, ανάλογα με την ωριμότητά τους, μπορεί να αρχίσουν ερωτήσεις και για άλλα πράγματα (αν υπάρχει θεός, πώς γεννήθηκαν κ.λ.π.) Δεν μπορείτε να αποφεύγετε τις συζητήσεις αυτές για όλη σας τη ζωή, οπότε Καλή Αρχή!

3. Συζητήστε για το ψέμα: Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσετε για το ψέμα (μη αποδεκτό) και για την τήρηση ενός μυστικού (απόκρυψη της αλήθειας προσωρινά).

4. Συζητήστε με τα παιδιά τι θα λένε στους φίλους τους: θα πρέπει να σεβαστούν ότι στις οικογένειες των φίλων τους πιθανώς το μυστικό δεν έχει αποκαλύφθεί ακόμα. Εξηγείστε τους ότι είναι καλύτερο να το ακούσουν από τους γονείς τους και όχι από τα άλλα παιδιάκια

Και να θυμάστε πως, ακόμα κι αποκαλύψετε ότι δεν υπάρχει πραγματικά Αγιος Βασίλης, αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να κρατήσετε ζωντανή τη μαγεία των Χριστουγέννων. Εξηγήστε τους, πως, παρόλο που δεν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης, η ιδέα πίσω από τη γέννηση του παραμυθιού είναι αληθινή και σπουδαία. Η αγάπη, η προσφορά και η ευγνωμοσύνη συμβολίζονται με διάφορους τρόπους, ένας από αυτούς είναι τα παραμύθια.

Άννα Παπαοικονόμου
Ψυχολόγος