Πού θα φάτε καλά στην Αθήνα με 15 ευρώ

Νοσταλγικά κουτούκια στην Αθήνα, μαγειρεία με ιστορία, μοντέρνοι μεζέδες και ο λογαριασμός σε λογικές τιμές.

Μας αρέσει να τρώμε καλά. Και σε ποιον δεν θα άρεσε για την ακρίβεια!

Δεν μας αρέσει όμως όταν πληρώνουμε πολλά. Ούτε κι εσάς. Η Αθήνα μας αγαπά εμάς τους… πτωχούς πλην τίμιους καλοφαγάδες.

Και τα νόστιμα μαγαζάκια της φιλοξενούν τα μεσημεριανά η βραδινά μας φαγοπότια χωρίς να μας «πατάνε» στην λυπητερή. Ή μήπως στην… χαρούμενη;

Αγαπημένα εστιατόρια της Αθήνας μας σερβίρουν υπέροχες γεύσεις χωρίς να πληρώσουμε πάνω από 15€.

Καλντερίμι
Σκουλενίου 1, Πλατεία Αγίων Θεοδώρων, τηλ: 210 3310049

Ένα παραδοσιακό μαγειρείο πάνω στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, σε ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία στο κέντρο της Αθήνας, ετοιμάζει καθημερινά πιάτα παραδοσιακά σε μεγάλη ποικιλία για κάθε γούστο: σαλάτες, ορεκτικά, πιάτα με θαλασσινά και ψαράκια της σχάρας, κρεατικά αλλά και αρκετά μαγειρευτά.

Φακές με δυόσμο, χοιρινή τηγανιά, μπουρεκάκια με σάλτσα από γιαούρτι, μπακαλιάρος σκορδαλιά, τσιπούρα φούρνου, καλαμαράκια και σπιτικές πίτες ημέρας «παίζουν» δυνατά στις επιλογές μας, ενώ στο τέλος το γλυκό έρχεται κερασμένο και συνήθως είναι σιμιγδαλένιος χαλβάς. Μαζί με χύμα κρασί δικό τους, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 12€/ άτομο.

Μυκηνών Γωνία
Μεγάλου Αλεξάνδρου 97 και Μυκηνών, τηλ.: 210 3422377

Στη θέση όπου βρισκόταν παλιά ο Αιγύπτιος, το Μυκηνών Γωνία διαθέτει μικρό – αλλά θαυματουργό – μενού. Στο industrial εσωτερικό του με τους τούβλινους τοίχους και τα φωτιστικά γλόμπους απολαμβάνουμε αφράτα σπιτικά μπιφτεκάκια («απίστευτα», όπως αναφέρονται στον κατάλογο, και έτσι θα τα ζητήσετε), χοιρινή τηγανιά, ζουμερούς ντοματοκεφτέδες, φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές, σπιτική πατατοσαλάτα, χοιρινά μπριζολάκια και φλογέρες με τυρί και ζαμπόν. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 12-15€ το άτομο, μαζί με κρασί.

Κονσερβοκούτι
Ιπποκράτους 148 και Βατατζή, Εξάρχεια, τηλ: 210 6461244

Συνεργατικό στέκι, το οποίο βρίσκεται στο υπερυψωμένο ισόγειο ενός πανέμορφου νεοκλασικού και σερβίρει άκρως οικονομικούς (αλλά μικρούς σε μέγεθος) μεζέδες με υλικά από όλη την Ελλάδα. Ο κατάλογος δεν πρωτοτυπεί, όμως ενδείκνυται για να πάρετε όλοι κάτι «για τη μέση»: σαγανάκι, πανσετούλες στη σχάρα με πίτες, πατάτες baby σε πήλινο, ντάκος, λουκάνικο με σύκο, μοσχαράκι με πατάτες στην κατσαρόλα, καραμελωμένα χοιρινά μπριζολάκια, καγιανά με σύγκλινο Μάνης, ρολό κοτόπουλο με σπανάκι και φέτα σε κρούστα πιπεριών. Συνοδεία ωραίου ημίγλυκου κρασιού και με αρκετό τσιμπολόγημα, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€/ άτομο.

Κληματαριά
Πλατεία Θεάτρου 2, τηλ: 2103216629

Μια ανάσα από τη Βαρβάκειο, σε έναν υπέροχο χώρο που μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, η Κληματαριά απλώνει τραπεζάκια, γεμίζει τον χώρο νότες από αγαπημένες λαϊκές και ρεμπέτικες μελωδίες (που συχνά είναι live) αλλά και μυρωδιές από τις μεγάλες γάστρες με τα μαγειρευτά που αχνίζουν στην είσοδο μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα. Εδώ θα δοκιμάσετε κρεατικά της ώρας, τυροκαυτερή σπιτική, χωριάτικες πίτες, κεφτεδάκια με ρύζι, γεμιστά, χοιρινό κότσι, χοιρινή τηγανιά με πράσο, γιουβετσάκι κοκκινιστό κόκορα ή κατσικάκι στη γάστρα. Συνδυάστε με χύμα κρασάκι και υπολογίστε περί τα 15€ το άτομο. Το γλυκάκι στο τέλος έρχεται κερασμένο.

Δίπορτο
Σωκράτους 9, τηλ.: 210 3211463

Ένα από τα θρυλικότερα στέκια της Αθήνας είναι ένα υπόγειο κουτούκι… παλιό σαν την Ιστορία, που λειτουργεί μόνο μεσημέρια και σερβίρει λίγα και καλά παραδοσιακά πιάτα. Εδώ θα δοκιμάσετε ρεβίθια στην πλάκα, σαρδέλες, γαύρο, μπακαλιάρο παστό και πατάτες γιαχνί με σέλινο σε τραπεζάκια στρωμένα με λαδόκολλα, κάτω από γιγάντια ξύλινα βαρέλια κρασιού και ανάμεσα σε βαζάκια με πικροδάφνες. Το κρασί είναι αυστηρά και μόνο χύμα, και λευκό –το προμηθεύεται από την Παιανία ο αειθαλής κύριος Βασίλης, που βρίσκεται στο «τιμόνι» του Δίπορτου από το 1957. Για ένα πλήρες γεύμα με κρασί, θα υπολογίσετε περί τα 15-20€ το άτομο.

Μικρή Βενετία
Γ. Ολυμπίου 15, Κουκάκι, τηλ: 2130259158

Στον όμορφο μποέμ πεζόδρομο του Κουκακίου, η Μικρή Βενετία αποτελεί την πιο αρτιστίκ γευστική γωνιά της περιοχής. Εδώ οι γεύσεις από διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχουν την τιμητική τους – καβουρμάς από την Ξάνθη, καλτσούνια από την Κρήτη, τσίπουρο από την Καρδίτσα, ρακή από την Αμοργό είναι βασικές «πρώτες ύλες» του μενού. Ξεχωρίζουμε τα ωραιότατα σιουφηχτά μακαρόνια Κρήτης με στακοβούτυρο και μυζήθρα, το μυρωδάτο ριζότο με μαστίχα Χίου και κολοκυθάκια και το απάκι γιουβετσάδα. Συνδυάζουμε με ελληνικά αποστάγματα χωρίς να ξοδέψουμε περισσότερα από 15€ το άτομο.