Έξι παραμυθένια café στην Αθήνα για τέλειο χριστουγεννιάτικο καφεδάκι

Παραμυθένια διακόσμηση, αναμμένο τζάκι, χουχουλιάρικη ατμόσφαιρα, κολασμένα γλυκά, χριστουγεννιάτικες μουσικές.

Τι άλλο θέλετε για τα εορταστικά καφεδάκια σας; Πιάνουμε… καναπέ γωνία, σε έξι αγαπημένα στέκια που τα Χριστούγεννα τους ταιριάζουν γάντι.

Little Kook
Καραϊσκάκη 17, Ψυρρή, τηλ: 2103214144

Η τάση των παραμυθένιων café που ξεκίνησε από τα προάστια έκανε τελικά την απόβασή της και στο κέντρο, όπου έχει πλέον στήσει το προπύργιό της ανάμεσα στα αφράτα καναπεδάκια και τις χουχουλιαστές πολυθρόνες του Little Kook.

Η εντελώς παραμυθένια διακόσμηση εδώ αλλάζει ανά εποχή –αυτές τις μέρες είναι, φυσικά, Χριστουγεννιάτικη– ενώ στα τραπεζάκια μας καταφτάνουν ωραία καφεδάκια, ονειρεμένες ζεστές σοκολάτες και, βέβαια, λαχταριστά γλυκά. Σημειώστε ότι το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο στα τραπεζάκια έξω.

Safe House
Λεωφόρος Διονύσου και Βακχών, Διόνυσος, τηλ: 210 8005693

Θέλατε μια χριστουγεννιάτικη εκδρομή, αλλά τελικά «ξεμείνατε» στην Αθήνα; Ονειρεύεστε ξύλινα καταφύγια και αχνιστό καφεδάκι πλάι στο αναμμένο τζάκι; Τότε το Safe House είναι ο προορισμός σας. Μοιάζει με κανονικότατο καταφύγιο, έτσι όπως είναι περικυκλωμένο από την φύση του Διονύσου, έχει αναμμένα τζάκια για έξτρα αίσθηση παρεΐστικης θαλπωρής, παίζει και ωραίες lounge μουσικές.

Τι λέτε, την αξίζει μια μονοήμερη εκδρομή στον αθηναϊκό βορρά; Αν δε σας πείσαμε ακόμα, σημειώστε ότι σερβίρει και απίθανα κοκτέιλ, όπως το ομώνυμο Safe House με μαύρο ρούμι, λευκό κρασί, μηλίτη, γαρύφαλλο και κανέλα, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 7,50€. Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για καφεδάκι, και το μεσημέρι για νόστιμη μεσογειακή κουζίνα.

Fairytale
Ν. Τρύπια 48-50, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ: 2102582341

Το αγαπήσαμε ένα καλοκαίρι για τις δυο κουκλίστικες αυλίτσες του, το τιμάμε δεόντως και τον χειμώνα, που πιάνουμε vintage πολυθρόνες στον εσωτερικό του χώρο, ανάμεσα σε ήρωες παραμυθιών, χρυσαφιές κορνίζες με μάγισσες και στρουμφάκια και νάνους πλάι σε επιτραπέζια σε κάθε ράφι. Εδώ απολαμβάνουμε κολασμένα γλυκά, τούρτες bueno, απίθανα κοκτέιλ Lila Pause, πίτσες με μπισκότα Oreo και εξαιρετικά γλυκά ροφήματα εμπνευσμένα από γνωστά παραμύθια.

Cap Cap
Πανόρμου 26, Αιγάλεω, τηλ: 210 5904116

Λέει ότι πήρε το όνομά του από τον ήχο που κάνει η βροχή όταν πέφτει στις στέγες των σπιτιών. Λέω ότι αν πιστεύεις έστω και λίγο στη μαγεία και στα παραμύθια κάθε είδους, καλό είναι να περάσεις από αυτό το όχι-ακριβώς-ζαχαροπλαστείο που ταΐζει ροζ ζαχαρωτά το παιδί που κρύβεις μέσα σου. Είναι το μέρος που όλες οι ιστορίες από τη Χώρα των Θαυμάτων παίρνουν μορφή, τα ξωτικά περιφέρονται ανενόχλητα και το Χόγκουαρτς υπάρχει στα αλήθεια. Το Cap Cap αλλάζει θεματική και διακόσμηση, ανάλογα με την εποχή.

Καταλαβαίνεις, βέβαια, ότι τα Χριστούγεννα, όπως και για κάθε πιτσιρίκι, είναι η καλύτερή του. Φέτος o «ποντικός με τον γαλάζιο φιόγκο», το σύμβολο του Cap Cap, επιστρέφει στη δεκαετία των 90s και συνθέτει μια χριστουγεννιάτικη εμπειρία, εμπνευσμένη από το “Home Alone”. Παιχνίδια, φωτάκια παντού, λιχουδιές που η μαμά δεν θα σε άφηνε να φας αν δεν ήταν Χριστούγεννα, αλλά και παγίδες για να κρατούν μακριά τους επίδοξους κλέφτες. Κι αν οι παγίδες δεν πιάσουν, πάντα θα βρίσκεται πρόχειρο ένα αλμυρό ξόρκι να σώσει την κατάσταση.

Το Cap Cap φημίζεται ωστόσο περισσότερο για τα γιγάντια cupcake του, τα τυλιγμένα στη ζαχαρόπαστα πολυώροφα κέικ, τα γλυκά που μοιάζουν να ξεπήδησαν από παιδικό όνειρο και φυσικά τη βουτυρόμπιρα του Χάρι Πότερ. Παραδέχομαι ότι κόλλησα τη μύτη μου στο τζάμι της ανοιχτής κουζίνας, αλλά το έκανα μόνο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, εντάξει; Πανόρμου 26, Αιγάλεω, 210 5904116,

Γιασεμί
Μνησικλέους 23, Πλάκα, τηλ.: 213 0417937

Συστάσεις μπορεί να μη χρειάζεται το πιο πολυφωτογραφημένο, κοσμαγάπητο, ρομαντικό café της Αθήνας, που απλώνει τραπεζάκια και μαξιλάρες στα σκαλάκια της Μνησικλέους, και πρωταγωνιστεί στα μισά αθηναϊκά posts στα social media.

Αυτό που πολύς κόσμος αγνοεί, όμως, είναι ότι τον χειμώνα στο εσωτερικό του ανάβει ένα υπέροχο τζάκι, πλάι στο οποίο απολαμβάνουμε αχνιστό τσάι ή καφεδάκι, σπιτικά γλυκά (δοκιμάστε την ξακουστή του πορτοκαλόπιτα, θα μας θυμηθείτε) και τέλειο ζεστό κρασί με κανέλα και εσάνς χειμερινής Ευρώπης. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά από τις 10.00 το πρωί ως τις 3.00 το άλλο πρωί.

Myrtillo
Τριφυλίας και Λάμψα, Αμπελόκηποι, τηλ: 6949112927

Αν, μέρες που είναι, θέλετε να κάνετε και μια καλή πράξη πίνοντας το καφεδάκι σας, δώστε ραντεβού στο πιο ευαισθητοποιημένο κοινωνικά café της Αθήνας, το υπέροχο Μύρτιλλο, που απασχολεί αποκλειστικά ανθρώπους από ευάλωτες και αποκλεισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως άτομα με μαθησιακές δυσκολίες.

Το Μύρτιλλο θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά από τις 9.00 το πρωί ως τις 22.00 το βράδυ, να σερβίρει εκλεκτές ποικιλίες τσαγιού, καφεδάκια, φρεσκοψημένες μηλόπιτες, λαχταριστά cupcakes, σφακιανές μυζηθρόπιτες με μέλι, ολόφρεσκα σάντουιτς, και χειροποίητα μπισκότα.