Περπάτημα χωρίς παπούτσια; Και όμως κάνει καλό!

Το περπάτημα χωρίς παπούτσια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης και έχει πολλαπλά και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία. Παρακάτω αναφέρονται μερικοί από τους λόγους για αυτή την πεποίθηση μας:

Το περπάτημα χωρίς παπούτσια αναπτύσσει μια αίσθηση της συνειδητοποίησης του σώματος ή ιδιοδεκτικότητας

Τα βρέφη και τα παιδιά μαθαίνουν το σώμα τους και τι μπορούν να κάνουν με αυτό χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις που λαμβάνουν μέσω νευρικών απολήξεων. Πόδια και τα δάχτυλα ποδιών αποτελούνται από πλήθος νευρικών απολήξεων, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να αισθάνονται το έδαφος και να αναπτύσσουν μια αίσθηση για το πού βρίσκεται το σώμα τους στο χώρο και το πώς μπορούν να κινούνται με ασφάλεια στο περιβάλλον τους. Με την τοποθέτηση παπουτσιών στα πόδια των παιδιών μας μειώνουμε την ποσότητα και την ποιότητα των αισθητηριακών πληροφοριών που το παιδί λαμβάνει σχετικά με το περιβάλλον και το σώμα του. Αυτό με τη σειρά του περιορίζει ευκαιρίες εμπειρίας αισθητηριακών ερεθισμάτων που προωθούν υγιή και λειτουργικά πρότυπα εξέλιξης της κίνησης. Όταν το παιδί φοράει παπούτσια, έχει λιγότερες πληροφορίες σχετικά με το πού βαδίζει και ως εκ τούτου, πρέπει να κοιτάζει προς τα κάτω για να πάρει αυτές τις πληροφορίες. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να χάσει την ισορροπία του και να πέσει, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.

Το περπάτημα χωρίς παπούτσια αναπτύσσει ένα φυσικό, υγιεινό βάδισμα

Περπάτημα με γυμνά πόδια προωθεί την βιο-μηχανική. Αυτό συνιστά ομοιότυπη και αποτελεσματική κατανομή βάρους σε όλο το σώμα. Όταν τα παιδιά γεννιούνται δεν έχουν κόκαλα, αλλά μόνο χόνδρους στα πόδια τους. Μόλις στα τέλη της εφηβείας, τα 28 οστά ενός ενήλικου ποδιού είναι πλήρως αποστεωμένα. Μέχρι τότε, αναγκάζοντας τα πόδια να συμμορφώνονται με το σχήμα του παπουτσιού, οδηγεί τελικά σε μόνιμες αλλαγές στο σχήμα του ποδιού ενός παιδιού. Αλλάζοντας το σχήμα των κάτω άκρων μας, επηρεάζεται με τη σειρά του ο πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός τρόπος λειτουργίας τους.

Όταν είμαστε ξυπόλητοι, αναπτύσσουμε ένα πιο φυσικό βάδισμα που είναι πιο ήπιο, έχει μικρότερο διασκελισμό και λιγότερη πίεση στις φτέρνες μας. Όταν είμαστε ξυπόλητοι, τα γόνατά μας λυγίζουν περισσότερο, ώστε να αμβλύνουν κάθε βηματισμό και τα δάχτυλα των ποδιών μας εργάζονται για να προσφύονται καλύτερα και να προχωράμε. Πολλές από τις λειτουργίες των ποδιών μας μεταβάλλονται όταν περπατάμε με παπούτσια. Το βάδισμα που προκύπτει είναι πολύ πιο δύσκολο για πολλές αρθρώσεις σε όλο το σώμα μας.

Το περπάτημα χωρίς παπούτσια ενισχύει τα πόδια και το σώμα

Όταν περπατάμε χωρίς παπούτσια, τα πόδια προσφύονται καλύτερα στο έδαφος χρησιμοποιώντας τους μυς των ποδιών και των δακτύλων μας. Τα πόδια μας είναι σχεδιασμένα παρόμοια με τα χέρια μας και έχουν μικρούς μυς που μας επιτρέπουν να αναπτύσσουμε λεπτές συντονισμένες κινήσεις με μικρές κινήσεις των μυών. Όταν είμαστε ξυπόλητοι, οι μικροί μυς των ποδιών προσαρμόζουν το σχήμα του ποδιού και το σώμα μας στην επιφάνεια που βαδίζουμε. Αυτό όχι μόνο ενισχύει αυτούς τους μυς, αλλά και οδηγεί σε πιο αποτελεσματική πρόσφυση και ισορροπία, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα για παραπάτημα και πτώσεις. Όταν φοράμε παπούτσια, τα πόδια μας δεν λειτουργούν επαρκώς με τον τρόπο που σχεδιάστηκαν, με αποτέλεσμα την μειωμένη δύναμη και ευκινησία τους. Μόνο όταν είμαστε ξυπόλητοι μπορούμε και διατηρούμε την πλήρη λειτουργία των ποδιών μας.

Το περπάτημα χωρίς παπούτσια βελτιώνει την ασφάλεια

Εκτός από την ελευθερία που νιώθουν όταν έχουν βγάλει τα παπούτσια, τα παιδιά μαθαίνουν να αξιολογούν μια κατάσταση και να προσαρμόζονται σε αυτήν. Για παράδειγμα, αν υπάρχει μια βραχώδης επιφάνεια, τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα να επιβραδύνουν τον ρυθμό τους και να αναζητούν μια πιο σταθερή επιφάνεια. Όταν περπατάμε χωρίς παπούτσια έχουμε την τάση να βηματίζουμε με λιγότερη δύναμη και είναι πιο πιθανό να παρατηρούμε αν βάζουμε τα πόδια μας σε κάτι αιχμηρό, ως εκ τούτου, αποφεύγουμε τραυματισμούς. Αυξημένη επίγνωση του περιβάλλοντος και ικανότητα αντίδρασης σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις είναι δεξιότητες που βοηθούν τα παιδιά να αξιολογούν και να προσαρμόζονται στον κίνδυνο και σε άλλες πτυχές της ζωής τους. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα παιδιά που είναι συχνά ξυπόλητα τείνουν να είναι λιγότερο αδέξια και να χρησιμοποιούν ένα πιο φυσικό βηματισμό που τα καθιστά πιο σταθερά.

Το περπάτημα χωρίς παπούτσια παρέχει άμεση σύνδεση με το φυσικό μας περιβάλλον

Το περπάτημα χωρίς παπούτσια παρέχει άμεση σύνδεση με το φυσικό μας κόσμο, που με τη σειρά του μας επιτρέπει να εκτονώνουμε θυμό, να χαλαρώνουμε και να ξυπνούν οι αισθήσεις μας. Έρευνα και εμπειρία έχουν δείξει ότι παιδιά και ενήλικες ευδοκιμούν σε εξωτερικούς χώρους και φυσικά περιβάλλοντα. Το περπάτημα χωρίς παπούτσια προωθεί την σχέση μας με την φύση που δεν ωφελεί μόνο τα πόδια μας, αλλά ευνοεί την σωματική μας ανάπτυξη, καθώς και την κοινωνική και συναισθηματική υγεία και ευεξία.