Θηλασμός και εργαζόμενη μητέρα: Και όμως γίνεται!

Αν πιστεύεις ότι ο θηλασμός και η επιστροφή στην εργασία δε συνδυάζονται, να είσαι σίγουρη ότι πολλές μητέρες τα καταφέρνουν με επιτυχία. Απλώς χρειάζεται λίγο περισσότερο προγραμματισμό.

Μπορώ να θηλάζω και αφού επιστρέψω στην εργασία μου;

Ναι. Παρ’ όλο που ο θηλασμός και η εργασία φαντάζει δύσκολο να συνδυαστούν, είναι όμως κάτι που μπορεί να γίνει. Ο τρόπος που θα το κάνεις θα πρέπει να ταιριάζει σε εσένα, στο μωρό και σε όποιον φροντίζει το μωρό στο σπίτι.
Έτσι θα ξέρεις ότι το μωρό σου δέχεται την κατάλληλη τροφή και τα οφέλη του μητρικού γάλακτος ακόμα και αν δεν είσαι εσύ εκεί όλη την ώρα.

Θα πρέπει να ενημερώσω τον εργοδότη μου ότι θηλάζω;

Ναι, θα πρέπει να ενημερώσεις τον εργοδότη σου εγγράφως ότι θηλάζεις, πριν ακόμα επιστρέψεις στην δουλειά σου. Ο εργοδότης οφείλει να κάνει μια εκτίμηση του κινδύνου στον εργασιακό χώρο και να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα για τις εργαζόμενες θηλάζουσες.
Παρόλα αυτά, μπορεί να θεωρηθεί διάκριση λόγω φύλου ή έκθεση του μωρού σε κίνδυνο αν ο εργοδότης:
– αρνηθεί να υποστηρίξει τον θηλασμό και
– καταστήσει δύσκολο για σένα να δώσεις στο μωρό το μητρικό γάλα

Θεωρείται καλή πρακτική για τους εργοδότες να παρέχουν στις θηλάζουσες μητέρες:
– ένα δωμάτιο, κατά προτίμηση με κλειδαριά, όπου η μαμά θα μπορεί να θηλάζει ή να κάνει άντληση μητρικού γάλακτος
– ένα καθαρό ψυγείο, για να αποθηκεύεται το γάλα
– έναν χώρο για να πλένονται, να αποστειρώνονται και να αποθηκεύονται τα δοχεία
– χρόνο για θηλασμό

Ο εργοδότης σου μπορεί να είναι χαρούμενος που έχει μια θηλάζουσα μητέρα εργαζόμενη. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι οι μαμάδες που θηλάζουν κάνουν μικρότερα διαλείμματα από την δουλειά τους σε σχέση με όσες ταϊζουν το μωρό με γάλα φόρμουλας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μωρά που θηλάζουν αρρωσταίνουν πιο σπάνια και αναρρώνουν ταχύτερα όταν είναι άρρωστα.

Πώς θα πρέπει αν προετοιμαστώ για τον θηλασμό στον χώρο της εργασίας;

Ο θηλασμός στη δουλειά θα είναι ευκολότερος αν έχεις κάνει λίγη προετοιμασία. Οπότε ξεκίνα να αντλείς το γάλα σου ένα μήνα πριν επιστρέψεις. Έτσι θα έχεις μια καλή ποσότητα γάλακτος για να αποθηκεύσεις, γεγονός που θα εξασφαλίζει ότι το μωρό θα έχει άφθονη ποσότητα τροφής όταν θα είσαι μακριά.
Αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις μπιμπερό ή ειδικό ποτηράκι σίτισης για πρώτη φορά, θα πρέπει να προετοιμάσεις το μωρό για αυτήν τη σημαντική αλλαγή, αρκετό καιρό πριν την αποχώρησή σου.

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά του θηλασμού σε συνδυασμό με την εργασία;

Για το μωρό υπάρχουν μόνο θετικά, καθώς θα συνεχίσει να επωφελείται από το μητρικό γάλα.Για σένα ίσως να υπάρχουν λίγα προβλήματα στην αρχή. Ο αποχωρισμός από το μωρό αλλά και η νοσταλγία της επαφής μαζί του, θα σε επιβαρύνουν συναισθηματικα. Παράλληλα, θα αντιμετωπίσεις και “πρακτικές” δυσκολίες. Μέχρι να συνηθίσεις τη χρήση του θήλαστρου, ίσως έχεις αποτυχημένες προσπάθειες ή ίσως νιώθεις πόνο. Στη συνέχεια όμως τα μικρά προβλήματα θα λυθούν. Κάνε υπομονή και μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια. Ολα θα είναι πιο εύκολα μετά από λίγες εβδομάδες…