Θέλεις να θηλάσεις; Τι πρέπει να διαλέξεις στο μαιευτήριο

Το “rooming in”, δηλαδή η συνδιαμονή της μητέρας με το νεογέννητο βρέφος στο ίδιο δωμάτιο, από την πρώτη στιγμή της γέννησής του και μέχρι την έξοδό τους από το μαιευτήριο κερδίζει συνεχώς έδαφος και αποτελεί για κάποιες μητέρες μονόδρομο. Βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι εξασφαλίζει για το μωρό, τη μητέρα και τον πατέρα μια σειρά από οφέλη, διευκολύνει τη διαδικασία του θηλασμού και δένει την οικογένεια τις πρώτες δύσκολες αλλά πολύ κρίσιμες ώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF είναι θερμοί υποστηρικτές της πρακτικής και την κατατάσσουν στην 7η θέση των 10 βημάτων για επιτυχημένο μητρικό θηλασμό.

Ας δούμε, λοιπόν, τα οφέλη που προσφέρει η 24ωρη διαμονή του βρέφους με τη μητέρα του στην αρχή της ζωής του:

Εξασφαλίζει ασταμάτητη επαφή της μητέρας με το παιδί από το πρώτο λεπτό.

Έτσι, ενισχύεται το αίσθημα της ασφάλειας στο μωρό και χτίζονται γερά θεμέλια στη συναισθηματική τους σχέση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών μελετών, η πρακτική εξασφαλίζει αίσθημα γαλήνης και ηρεμίας σε βάθος χρόνου και είναι καθοριστική για την ισορροπημένη ένταξη του νέου μέλους στην οικογενειακή ζωή.

Επηρεάζει καθοριστικά τον επιτυχημένο θηλασμό.

Ο θηλασμός είναι μια “ομαδική” εργασία που καλούνται να “ρυθμίσουν” η μητέρα και το παιδί μαζί. Η συνεχής παρουσία του μωρού στο χώρο, δίνει στη μαμά την ευκαιρία να συνεργαστεί για πολλές ώρες με το νεογέννητο προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτές οι πρώτες προσπάθειες εκμάθησης, με άνεση χρόνου και χωρίς πίεση, αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας της προσπάθειας και εδραιώνουν τη συνήθεια σε βάθος χρόνου. Ο θηλασμός σε ελεύθερα ωράρια επίσης, συμβάλλει στην αποφυγή δυσκολιών ή προβλημάτων, όπως είναι η υπερφόρτωση των μαστών.

Συμβάλλει στην επικοινωνία μητέρας – παιδιού.

Το γεγονός ότι το μωρό έχει συνεχώς την ευκαιρία να θηλάζει του εξασφαλίζει ηρεμία και το καθιστά πολύ πιο συνεργάσιμο στο θηλασμό. Επιπλέον, η μητέρα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τις αντιδράσεις του μωρού και να μάθει να αναγνωρίζει πότε πεινάει ή πότε χρειάζεται κάτι, πολύ πριν το μωρό αναστατωθεί ή κλάψει. Η πλειοψηφία των γυναικών που εφάρμοσαν την πρακτική του rooming in, δήλωσαν κατά την έξοδό τους από το μαιευτήριο ότι αισθάνονται πιο έτοιμες να φροντίσουν το μωρό τους.

Θεμελιώνει υγιείς οικογενειακές σχέσεις.

Οι πρώτες ώρες μετά τον τοκετό, αποτελούν για τον πατέρα την πρώτη του επαφή με το μωρό, σε αντίθεση με τη μητέρα που έχει βιώσει την 9μηνη εμπειρία της εγκυμοσύνης. Η υποστηρικτική του παρουσία στις πρώτες προσπάθειες θηλασμού είναι καθοριστική για τη συνειδητοποίηση του νέου του ρόλου και για τη σχέση του με το παιδί και νέα μητέρα. Οι πρώτες κοινές εμπειρίες της οικογένειας στο δωμάτιο του μαιευτηρίου θα αποτελέσουν πολύτιμο συναισθηματικό φορτίο και θα καθορίσουν την ομαλότητα της οικογενειακής τους ζωής σε βάθος χρόνου.