Τοκετός: Οι 15 υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Η εγκυμοσύνη είναι βιολογικό και κοινωνικό δικαίωμα, δεν αποτελεί ασθένεια. Κάθε γυναίκα πρέπει να βιώσει την πραγματοποίηση ενός φυσικού γεγονότος και μιας βιολογικής ανάγκης, όπως είναι ο τοκετός, με τους κανόνες που επιβάλλει η φύση.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
(ΠΟΥ)

1. Για την ψυχολογική ευεξία της νέας μητέρας πρέπει να εξασφαλίζεται η παρουσία ενός ατόμου της επιλογής της στον τοκετό-συγγενούς ή όχι-και η δυνατότητα να δέχεται επισκέψεις μετά τον τοκετό.

2. Σε όλες τις γυναίκες που γεννούν στο νοσοκομείο ή στην κλινική, πρέπει να εξασφαλίζεται ο σεβασμός των ‘πιστεύω’ τους και των πολιτιστικών τους παραδόσεων.

3. Η τεχνητή πρόκληση του τοκετού πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει ειδική ιατρική εντολή και σε κανένα μέρος του κόσμου δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το ποσοστό του 10% στο σύνολο των τοκετών.

4. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία ώστε το ποσοστό των καισαρικών τομών να υπερβαίνει το 10-15% του συνόλου των τοκετών. Αυτό ισχύει για όλες τις περιοχές της γης.

5.Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι μετά από καισαρική απαιτείται και μια δεύτερη στον επόμενο τοκετό. Οι γυναίκες πρέπει να ενθαρρύνονται για φυσιολογικό τοκετό μετά από μια πρώτη καισαρική τομή.

6. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πριν τον τοκετό πρέπει να ξυρίζεται το εφηβαίο και να γίνεται υποκλυσμός.

7. Η τεχνητή ρήξη του θυλάκιου-πράξη ρουτίνας στα νοσοκομεία δεν στηρίζεται σε καμία επιστημονική αναγκαιότητα και όταν αυτή απαιτείται, πρέπει να γίνεται μόνο σε προχωρημένη φάση του τοκετού.

8. Κατά τη διάρκεια του τοκετού θα πρέπει να αποφεύγεται η συνηθισμένη πια χρήση φαρμάκων εκτός από ειδικές περιπτώσεις.

9. Η χρήση του monitor(καρδιοτοκογράφου) για την ακρόαση του εμβρύου πολύ συνηθισμένη στα νοσοκομεία-πρέπει να γίνεται μόνο σε ειδικές παθολογικές περιπτώσεις και στην περίπτωση τεχνητής πρόκλησης του τοκετού.

10. Η γυναίκα δεν πρέπει να υποχρεώνεται να έχει την ύπτια στάση(ανάσκελα) κατά τη διάρκεια των ωδίνων και του τοκετού. Πρέπει να ενθαρρύνεται να περπατάει στη διάρκεια των ωδίνων και να επιλέγει ελεύθερα τη στάση που η ίδια αισθάνεται ως πιο κατάλληλη για τον τοκετό. Δεν δικαιολογείται η συστηματική χρήση περινεοτομής.

11.Το υγιές βρέφος πρέπει να μένει με τη μητέρα του κάθε φορά που η κατάσταση και των δύο το επιτρέπει. Ο αποχωρισμός του υγιούς βρέφους από τη μητέρα δεν δικαιολογείται από καμιά διαδικασία ιατρικής παρακολούθησης.

12. Πρέπει να ενθαρρύνεται η άμεση έναρξη του θηλασμού, ακόμη και πριν η νέα μητέρα βγει από την αίθουσα του τοκετού!

13. Ο θηλασμός αποτελεί τη φυσιολογική και ιδανική μορφή θρέψης του βρέφους και παρέχει ένα απαράμμιλλο βιολογικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη του.

14. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να γίνεται συστηματική εκπαίδευση υπέρ του θηλασμού. Όλες οι γυναίκες με την κατάλληλη ενημέρωση, είναι σε θέση να θηλάσουν το μωρό τους.

15. Πρέπει να ενθαρρύνονται οι μητέρες να κρατούν το μωρό τους κοντά τους και να του προσφέρουν το στήθος τους κάθε φορά που εκείνο το ζητά. Καλό είναι να παρατείνεται όσο το δυνατόν περισσότερο η περίοδος του θηλασμού και να αποφεύγεται η χρήση συμπληρωματικής τροφής. Μια υγιής μητέρα δεν είναι ανάγκη να προσφέρει κανένα συμπλήρωμα τροφής μέχρι τους 4-6 πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους.

Απόσπασμα από το κείμενο ‘Μια τεχνολογία κατάλληλη για τη γέννηση’ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(WHO)