Σούπερ ταξίδια για το 2017: Επτά ανερχόμενοι προορισμοί που θα καθιερωθούν

Στα πλακόστρωτα του Μπορντό. Στην παλιά πόλη της Λισαβόνας. Στους απέραντους αμπελώνες της Τοσκάνης και σε κρυμμένα «διαμάντια» της Ανατολικής Ευρώπης.

Το 2017 μπήκε και μας βρήκε… με ταξιδιάρικη διάθεση. Και θέλουμε αυτόν τον χρόνο να γνωρίσουμε καινούρια μέρη, ανεξερεύνητα και γοητευτικά.

Γι’ αυτό συγκεντρώνουμε μια… wish-list με τους πιο ανερχόμενους προορισμούς που μας ανοίγουν την όρεξη για ταξίδι.

Μπορντό, Γαλλία

Παλαιότερα, την αποκαλούσαν «ωραία κοιμωμένη» της Γαλλίας, αλλά η πόλη του Μπορντό τα τελευταία χρόνια ξύπνησε για τα καλά. Και ανεβαίνει συνεχώς στο «χρηματιστήριο» των ταξιδιωτών, χάρη στους δρόμους του κρασιού που εδώ μετουσιώνονται σε μεθυστική εμπειρία, στην γαστρονομική της σκηνή που συνεχώς βελτιώνεται και, τέλος, χάρη στην αίσθηση γλυκιάς ζωής, ένα συναίσθημα ευφορίας που ομολογούν ότι νιώθουν όσοι επισκέπτονται αυτή την όμορφη παραποτάμια πόλη της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Οχρίδα, ΠΓΔΜ

Κι όμως, έχουν και οι γείτονές μας τα κρυφά τους ανερχόμενα «διαμάντια», όπως η πόλη της Οχρίδας, στις όχθες της ομώνυμης λίμνης που μοιράζονται ΠΓΔΜ και Αλβανία. Πρόκειται για την «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», με 365 εκκλησίες, μία για κάθε μέρα της χρονιάς, έναν προϊστορικό καταυλισμό πάνω στο νερό, το Κάστρο του Σαμουήλ και υπέροχη θέα. Πολύ κοντά θα βρεθείτε και στο μεγαλύτερο βατό φαράγγι της Ευρώπης, αυτό της Ράντιτσα.

Πιστόια, Ιταλία

Η «μικρή Φλωρεντία» της Ιταλίας βρίσκεται πολύ κοντά στην διάσημη γειτόνισσά της, αλλά έχει κάτι που η Φλωρεντία έχασε προ πολλού: Είναι ανεξερεύνητη, συνδυάζοντας την αυθεντικότητα με την υπέροχη αρχιτεκτονική, την φύση της Τοσκάνης με την δυναμικότητα μιας πόλης που το 2017 χρίζεται πολιτιστική πρωτεύουσα της Ιταλίας και ήδη γεμίζει νέες ιδέες και ζωή.

Λισαβόνα, Πορτογαλία

Σε όλους τους ταξιδιωτικούς κύκλους, η Πορτογαλία φέτος γίνεται θέμα συζήτησης. Έχει την ομορφιά της Μεσογείου, είναι φθηνότερη από γείτονές της όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία και η πρωτεύουσά της εξελίσσεται σε νέο αγαπημένο προορισμό των Ευρωπαίων.

Και δεν έχουν άδικο: Η νοσταλγική παλιά πόλη της Alfama, η ζωή στο Bairro Alto, το κάστρο στον λόφο του Αγίου Γεωργίου, το Belem με το μνημείο των Εξερευνήσεων και το Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών που προστατεύονται από την UNESCO και οι ακτές του Ατλαντικού είναι όλα τους λόγοι να ερωτευτείτε τη Λισαβόνα με την πρώτη ματιά.

Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

Αν τα μεγαλοπρεπή παλάτια, οι χρυσαφένιοι τρούλοι, το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου, τα κανάλια του ποταμού Νέβα, τα φρούρια και οι αυτοκρατορικές λεωφόροι και το επικό σμίξιμο Δύσης κι Ανατολής δεν σας πείσουν να επισκεφθείτε την Αγία Πετρούπολη, τότε σίγουρα η σαν-όνειρο εμπειρία των Λευκών Νυχτών, κάπου εκεί, στις αρχές του καλοκαιριού, όταν δεν νυχτώνει ποτέ, θα κάνουν την απόφαση πιο εύκολη.

Debrecen, Ουγγαρία

«Πού κρυβόταν», θα αναρωτηθείτε για την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας, που όμως βρισκόταν πάντα στη σκιά της Βουδαπέστης. Έχει όμως κι αυτή τώρα την ευκαιρία να δείξει τη γοητεία της, αφού ανέρχεται ολοένα και περισσότερο και γίνεται διάσημη για την σκηνή μοντέρνας τέχνης, για τα καλοκαιρινά της φεστιβάλ, αλλά και για τα φυσικά της κάλλη: Στην άκρη των ανατολικών πεδιάδων της Ουγγαρίας, η περιοχή του Debrecen δε θα σας απογοητεύσει ούτε αν αναζητάτε βόλτες στο πράσινο, σε Εθνικά Πάρκα και σε ρομαντικές περαντζάδες.

Essaouira, Μαρόκο

Ήταν πάντα μία «εκδρομή-συνοδευτικό» για τα ταξιδιωτικά πακέτα του Μαρακές. Ωστόσο, η Εσαουίρα αποκτά τα τελευταία χρόνια την «αυτονομία» της στην γοητεία της ανακάλυψης. Παραμένει γαλήνια, παραδοσιακή και αυθεντική, διαθέτει «άγριες» παραλίες που γίνονται ανάρπαστες στις τάξεις των windsurfers, αλλά και τις άλλες εποχές οι επισκέπτες βρίσκουν την χαρά τους στις βόλτες της πολύχρωμης αγοράς με τα χιλιάδες αρώματα, με φόντο την μεδίνα και τα φοινικόδεντρα.