Στα Όσκαρ 2017 ο Αστακός του Λάνθιμου: Ποια κατηγορία διεκδικεί – Όλες οι υποψηφιότητες

Και επίσημη η μεγάλη υποψηφιότητα του Γιώργου Λάνθιμου στα Όσκαρ 2017 με τον Αστακό.

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο οι υποψηφιότητες για τα φετινά βραβεία Όσκαρ.

Ανάμεσα τους και εκείνες για το πρωτότυπο σενάριο στο οποίο υποψήφια είναι και ταινία “Αστακός” του Γιώργου Λάνθιμου.

Ευθύμης Φιλίππου κι ο Γιώργος Λάνθιμος υπογράφουν το σενάριο της ταινίας που προκάλεσε το ενδιαφέρον του σινεφίλ κοινού σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με την Ακαδημία Κινηματογράφου των ΗΠΑ, συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε που θα διεκδικήσουν το Όσκαρ 2017 στην κατηγορία.

Υποψήφιες για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας είναι οι εξής: «Arrival» (Η άφιξη), «Fences», «Hacksaw Ridge» (Αντιρρησίας συνείδησης), «Hell or High Water» (Πάση θυσία), «Hidden Figures», «La La Land», «Lion», «Manchester by the Sea» και «Moonlight».

Για το Όσκαρ καλύτερου Α’ γυναικείου ρόλου υποψήφιες είναι οι ηθοποιοί Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ρουθ Νέγκα, Νάταλι Πόρτμαν, Εμα Στόουν και Μέριλ Στριπ.

Υποψήφιοι Α’ Ανδρικού Ρόλου είναι οι Κέισι Άφλεκ (Manchester By The Sea), Άντριου Γκάρφιλντ (Hacksaw Ridge), Ράιαν Γκόσλινγκ (La La Land), Βίγκο Μόρτενσεν (Captain Fantastic) και Ντένζελ Ουάσινγκτον (Fences).

Υποψήφιες για το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου είναι οι: Βαϊόλα Ντέιβις (Fences), Ναόμι Χάρις (Moonlight), Νικόλ Κίντμαν (Lion), Οκτάβια Σπένσερ (Hidden Figures) και Μισέλ Γουίλιαμς (Manchester By The Sea).

Για το Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου υποψήφιοι είναι ο Τζεφ Μπρίτζες (Comancheria), ο Μαχερσάλα Άλι (Moonlight), ο Λούκας Χέτζες (Manchester by the sea), ο Μάικλ Σάνον (Νυκτόβια πλάσματα) και ο Ντεβ Πάτελ (Lion).

Για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας οι υποψήφιες ταινίες είναι η ταινία «Le client» («Ο εμποράκος») από το Ιράν σε συμπαραγωγή με τη Γαλλία, η ταινία «Les oubliés» από τη Δανία, η ταινία «Mr.Ove» («Ο κύριος Όβε») από τη Σουηδία, η ταινία «Tanna» από την Αυστραλία και η ταινία «Toni Erdman» («Τόνι Έρντμαν») από τη Γερμανία.

Υποψήφιοι για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας είναι οι Ντενί Βιλνέβ (Arrival), ο Μελ Γκίμπσον (Hacksaw Ridge), ο Ντάμιεν Σαζέλ (La La Land), ο Κένεθ Λόνεργκαν (Manchester by the Sea) και ο Μπάρι Τζένκινς (Moonlight).

Υποψήφιοι για το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου είναι οι εξής: Τέιλορ Σέρινταν (Hell or High Water), Ντάμιεν Σαζέλ (La La Land), Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου (Ο Αστακός), Κένεθ Λόνεργκαν (Manchester By The Sea) και Μάικ Μιλς (20th Century Women).

Υποψήφιοι για το Όσκαρ Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου είναι οι: Έρικ Χάισερερ (Η άφιξη), Όγκαστ Γουίλσον (Fences), Άλισον Σρέντερ και Θίοντορ Μέλφι (Hidden Figures), Λιουκ Ντέιβις (Lion), Μπάρι Τζένκινσ και Άλβιν Μακρέινι (Moonlight).

Υποψήφιες για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Animation είναι οι: Ο Κούμπο και οι δύο χορδές, Μοάνα, Εγώ ο κολοκυθάκης, Η κόκκινη χελώνα και Ζωούπολη.

Υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ είναι τα εξής: Φωτιά στη θάλασσα, I Am Not Your Negro Life, Animated, OJ: Made in America και 13th.

Υποψήφιες για το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής είναι οι: Jackie (Mica Levi), La La Land (Τζάστιν Χέρβιτς), Lion (Ντάστιν Ο’ Χάλοραν και Χάουσκα), Moonlight (Νίκολας Μπρίτελ) και Passengers (Τόμας Νιούτον).

Υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού είναι τα εξής: Audition (La La Land), City of Stars (La La Land), How Far I’ll Go (Μοάνα), The Empty Chair (Jim: The James Foley Story) και Can’t Stop the Feeling (Trolls).

Πρώτη με 14 υποψηφιότητες συνολικά έρχεται η ταινία «La La Land».

Υποψήφιο για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου είναι το «The lobster» (Ο αστακός) του Γιώργου Λάνθιμου, όπως ανακοινώθηκε λίγο νωρίτερα από την Αμερικανική Ακαδημία.

Μαζί με τον συνεργάτη του και συνσεναριογράφο, Ευθύμη Φιλίππου, ο Γιώργος Λάνθιμος διεκδικεί και πάλι Όσκαρ, έξι χρόνια μετά τον «Κυνόδοντα», που είχε φτάσει στην πεντάδα των Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Επίσης, μία Ελληνίδα δημιουργός, η Δάφνη Ματζιαράκη, βρίσκεται στις υποψηφιότητες των Όσκαρ 2017 στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, με την ταινία της «4.1 Miles».