Με το παιδί στα χιόνια: Τι πρέπει να προσέχετε για ασφαλείς βόλτες

Τα παιδιά, όλων των ηλικιών, αγαπούν τα χιόνια και ανυπομονούν να δουν “άσπρες ημέρες”. Ονειρεύονται Χριστούγεννα λευκά και τη στολή του Άγιου Βασίλη χιονισμένη σαν τη γενειάδα του.

Παρόλα αυτά, οι γονείς θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν αποφασίζουμε να χαρίσουμε στα παιδιά στιγμές χιονοπόλεμου, για να αποφύγουμε να περάσουμε τις επόμενες ημέρες μέσα στο σπίτι με φάρμακα.

Ας δούμε μερικές οδηγίες:

Τα βρέφη τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, γι’ αυτό είναι καλό να αποφεύγετε τις βόλτες στα χιόνια, το έντονο κρύο ή τον αέρα. Μην στενοχωριέστε έχετε μια ζωή μπροστά σας για βόλτες και θα φτιάξετε αμέτρητους χιονάνθρωπους!

Αντίστοιχα, είναι επικίνδυνο να αφήσετε τους άλλους να παίζουν έξω ενώ εσείς θα ξεκουράζεστε με το μωράκι σας, σε ένα καφέ με ζέστη. Οι κλειστοί χώροι με πολύ κόσμο, όπου ο αερισμός είναι ανεπαρκής και η θερμοκρασία δεν ρυθμίζεται σωστά είναι γεμάτοι από ιώσεις που καιροφυλακτούν.

Τα πιο μεγάλα παιδιά, εάν κι εφόσον είναι υγιή, μπορούν να χαρούν τα χιόνια άφοβα.

Είναι σημαντικό, όμως, να ντύσετε τα παιδιά σωστά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν δεν επιλέξετε ζεστά ρούχα υπάρχει πιθανότητα να κρυώνουν πολύ ενώ εάν τα ντύσετε υπερβολικά ζεστά υπάρχει κίνδυνος να ιδρώσουν, και κατά συνέπεια να κρυολογήσουν.

Επιλέξτε πολλά και ελαφριά ρούχα παρά λίγα και βαριά, για να έχετε την ευχέρεια να τα αφαιρείτε σε περίπτωση που τα παιδιά ζεσταθούν.

Βεβαιωθείτε ότι τα πόδια και τα χεράκια των παιδιών είναι καλυμμένα και μην παραλείψετε να τους φοράτε πάντα σκουφάκι. Ακόμα κι εάν έχει κουκούλα το μπουφάν τους, ο σκούφος καλύπτει τα αυτάκια τους καλύτερα.

Τα ζιβάγκο μπλουζάκια είναι μια καλή λύση για να φορέσουν από μέσα καθώς κρατούν προστατευμένο το στήθος και το λαιμό του παιδιών. Από επάνω, προτείνουμε μπλούζα ή ζακέτα από φλις γιατί είναι ζεστό και μαλακό ύφασμα. Μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε καταστήματα με εξοπλισμό για σκι ή camping.

Για παντελονάκι προτιμήστε φόρμες κι όχι τζιν, γιατί το τζιν ύφασμα παγώνει και κρατάει το κρύο.

Οι γαλότσες είναι απαραίτητες και για να μην γλυστράνε τα παιδιά και για να μην βρέχονται τα πόδια τους. Σε κάθε περίπτωση, να έχετε μαζί σας μερικά ζευγάρια στεγνές κάλτσες γιατί θα χρειαστούν.

Εάν προγραμματίζετε να κάτσετε αρκετή ώρα στο χιόνι, ίσως χρειαστείτε και γυαλιά ηλίου. Βάλτε τα στην τσάντα για καλό για κακό, μπορεί τα παιδιά να τα ζητήσουν.

Τέλος, μην ξεχάσετε ότι κι η επιδερμίδα και τα χείλη των παιδιών χρειάζονται προστασία από το κρύο. Ο παγωμένος αέρας κι οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και αφυδάτωση. Για να τα προστατέψετε, απλώστε μια ενυδατική κρέμα στα σημεία που είναι εκτεθειμένα στον αέρα και βούτυρο κακάο ή βαζελίνη στα χείλη.

Καλή βόλτα και καλή χιονο..διασκέδαση!