5 ρεαλιστικοί τρόποι να μειώσετε τη ζάχαρη που τρώει το παιδί

Αξίζει να προσπαθήσουμε!

Πλέον, όλοι γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη δεν κάνει καλό! «Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη συνδέεται άμεσα με αύξηση του βάρους, παχυσαρκία, ινσουλινοαντίσταση, αυξημένη χοληστερίνη και συγκέντρωση λίπους στο ήπαρ των παιδιών, και όλα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης στο μέλλον καρδιαγγειακής νόσου», τονίζουν οι ειδικοί από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (ΑΗΑ). Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε η ΑΗΑ πριν από μερικές εβδομάδες, τα παιδιά ηλικίας από 2 έως 18 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 6 κουταλάκια πρόσθετη ζάχαρη την ημέρα (25 γραμμάρια) -για να καταλάβετε για τι ποσότητα μιλάμε, σκεφτείτε ότι ένα κουτί τυποποιημένου χυμού περιέχει περίπου 23 γραμμάρια, δηλαδή σχεδόν όλη την ποσότητα που μπορεί να καταναλώσει το παιδί. Πώς μπορούμε όμως να περιορίσουμε την ποσότητα; Αυτές είναι μερικές από της προτάσεις της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας:

Ξεχάστε τα αναψυκτικά με ζάχαρη

Μια από τις βασικές πηγές πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή των παιδιών είναι τα αναψυκτικά και οι τυποποιημένοι χυμοί. Εάν θεωρείτε ότι είναι πολύ σκληρό να τα απαγορεύεσετε εντελώς, τουλάχιστον μην επιτρέπετε στο παιδί να πίνει πάνω από ένα την εβδομάδα. Συνοδέψτε τα γεύματά του αποκλειστικά με νερό, ώστε να μην μάθει να πίνει κάτι που περιέχει ζάχαρη μαζί με το φαγητό.

Μην περνάτε καν από το διάδρομο με τις επεξεργασμένες τροφές στο σούπερ μάρκετ

Τα μπισκότα, τα τυποποιημένα κέικ, τα σοκολατένια σνακ, οτιδήποτε υπάρχει στα ράφια με τις επεξεργασμένες γλυκές τροφές περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης. Σκεφτείτε ότι έξι γεμιστά μπισκότα περιέχουν 22 γραμμάρια!

Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες

Ποτέ μην αγοράζετε συσκευασμένα τρόφιμα (όπως για παράδειγμα, κορν φλέικς, χυμούς, κονσέρβες κ.λπ.) εάν δεν έχετε πρώτα μελετήσει προσεκτικά την ετικέτα με τα συστατικά στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Διαβάστε πόση είναι η μερίδα (για παράδειγμα, στα μπισκότα, συνήθως είναι τρία κομμάτια), αλλά και το σύνολο των υδατανθράκων που περιέχονται. Εκεί, θα εντοπίσετε και πόση ζάχαρη περιέχεται ανά μερίδα. Εάν η αναλογία είναι μεγάλη (περισσότερο από 5 γρ. ζάχαρη στα 100 προϊόντος) τότε δεν είναι μια καλή επιλογή.

Ναι στο γλυκό, αλλά με μέτρο

Δεν είναι εύκολο να ζητήσετε από το παιδί σας να στερηθεί τη γλυκειά γεύση που αρέσει σε όλους! Μην διστάσετε να προσθέσετε μια κουταλιά στο γάλα του, εάν έτσι το προτιμάει, αλλά φροντίστε να είναι μόνο μια κουταλιά και να μην το συνοδέψετε από άλλο γλυκό σνακ (π.χ. κουλουράκια). Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μέλι (και πάλι με μέτρο) που έχει πολύ μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τη ζάχαρη.

Διαλέξτε έξυπνα τα σνακ

Αντί για γλυκό, στα ενδιαμέσα γεύματα του παιδιού προτιμήστε τροφές με μεγάλη θρεπτική αξία. Ευτυχώς, αυτό δεν σημαίνει μόνο φρούτα και λαχανικά, αλλά και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (όπως ποπ κορν και καλαμποκόψωμο), αλλά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά (τυρί και γιαούρτι). Έχετε πάντα καθαρισμένα φρούτα και λαχανικά κομμένα σε μπαστουνάκια στου ψυγείο για να μπορεί να τα βρει εύκολα το παιδί όταν ψάχνει κάτι να τσιμπολογήσει.