Η ζάχαρη για τα παιδιά εθισμός, όπως το αλκοόλ για τους ενήλικες

Παρόλο που από ό,τι φαίνεται η ζάχαρη προκαλεί τον ίδιο εθισμό στα παιδιά που προκαλεί και το αλκοόλ στους ενήλικες, το τραπέζι του παιδικού πρωινού περιέχει κυρίως ζάχαρη!

Τα παιδιά δυστυχώς καταναλώνουν περίπου τη μισή ζάχαρη της ημέρας πριν φύγουν για το σχολείο και το αποτέλεσμα: ολοένα και περισσότερα παιδιά με διαβήτη & λίπος στο συκώτι.

Το πρωινό σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Δίνει τροφή στον εγκέφαλο και ξεκινά τη μεταβολική λειτουργία του οργανισμού ενώ μειώνει την πείνα για όλη τη διάρκεια της ημέρας. Καθώς οι ζώες μας γίνονται όλο και πιο πιεστικές, οι περισσότεροι προσφέρουμε στα παιδιά μας κάτι γρήγορο & φθηνό. Δημητριακά με κρύο γάλα ή αν δεν προλαβαίνουμε ούτε αυτό μια μπάρα δημητριακών, ένα μπισκότο ή κρουασάν ή έναν έτοιμο χυμό τύπου smoothie στο χέρι. Δυστυχώς με αυτόν τον τρόπο στέλνουμε το παιδί στο σχολείο με μια υπερδόση ζάχαρης!

Δεν είναι τυχαίο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας & η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία έχουν εκδόσεις συγκεκριμένες οδηγίες και ανώτατα όρια για την κατανάλωση ζάχαρης για τα παιδιά, καθώς η υπερβολική ζάχαρη καταστρέφει το συκώτι & γενικότερα τον οργανισμό των παιδιών όπως ακριβώς η υπερβολική κατανάλωση αλκόολ καταστρέφει τον οργανισμό των ενηλίκων.

Η ζάχαρη που βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα περισσότερα δημοφιλή τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά για πρωινό απαρτίζεται από 2 μόρια: γλυκόζη & φρουκτόζη. Η φρουκτόζη μεταβολίζεται στο συκώτι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μεταβολίζεται και το αλκοόλ, κι αυτό είναι ανεξάρτητο με το αν ένα παιδί είναι υπέρβαρο ή μη. Γι’ αυτό το λόγο αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των παιδιών στην Ελλάδα, πρώτη χώρα στην παιδική παχυσαρκία, που νοσούν από λιπώδη διήθηση του ήπατος πανομοιότυπη με εκείνη των αλκοολικών, μόνο που στην περίπτωση των παιδιών ευθύνεται η υπερβολική ζάχαρη.

Πέρα από τις σοβαρές επιπτώσεις της ζάχαρης στον οργανισμό, η υπερβολική κατανάλωσή της επιφέρει και αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά των παιδιών, όπως ακριβώς συμβαίνει με το αλκοόλ στους ενήλικες.

Τα περισσότερα δημητριακά πρωινού περιέχουν 12γρ πρόσθετης ζάχαρης σε μια τυπική μερίδα, ενώ τα παιδιά 2-18 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν έως 25γρ την ημέρα σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας. Επιπλέον, τα περισσότερα τρόφιμα και σνακ που προορίζονται για παιδιά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από οποιοδήποτε άλλο συστατικό ενώ η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί πληθώρα ονομασιών για αυτή όπως γλυκόζη, φρουκτόζη, δεχτρόζη, σιρόπι γλυκόζης κ.α.

Eίναι ιδιαίτερα σημαντικό οι γονείς να είναι ενημερωμένοι, να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων και να αποφεύγουν να δίνουν στα παιδιά τους τρόφιμα που αναφέρουν τη ζάχαρη στα πρώτα 3 συστατικά!