Νηστεία τη Σαρακοστή: Είναι ακίνδυνη για τα παιδιά;

Μπορούν τα παιδιά να ακολουθήσουν τη νηστεία της Σαρακοστής;

Πολλοί είναι εκείνοι που ακολουθούν τη νηστεία της Σαρακοστής αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα. Ωστόσο Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν μπορεί να νηστέψει το παιδί τους και ποια ηλικία θεωρείται κατάλληλη για να ξεκινήσει. Κατά τη Σαρακοστή, η νηστεία περιλαμβάνει αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα. Τα τρόφιμα που αποκλείονται από τη διατροφή μας κατά την περίοδο της συγκεκριμένης νηστείας είναι τα γαλακτοκομικά, το κρέας, το ψάρι, το αυγό.

Οι διατροφολόγοι, οι παιδίατροι και οι κληρικοί, συμφωνούν και αναφέρουν πώς ένα μωρό δεν χρειάζεται να νηστέψει μέχρι και την ηλικία των 6 ετών. Μετά τα 6 χρόνια ένα παιδί μπορεί αν θέλει να νηστέψει μαζί με τους γονείς του με βασική προϋπόθεση να αναπληρώνει από τροφές που είναι πλούσιες κυρίως σε ασβέστιο και βιταμίνες.

Έτσι λοιπόν, αν αποφασίσετε να νηστέψετε οικογενειακώς χωρίς να σας λείψουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά θα πρέπει να γίνει ένας σωστός διατροφικός συνδυασμός :

1. Να καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά τη συγκεκριμένη περίοδο. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρά μας.

2. Εξαιτίας της αποχής από το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η πρόσληψη πρωτεϊνης θα πρέπει να συνδυάζετε καταλλήλως φυτικές πηγές πρωτεϊνών όπως τα όσπρια με τα δημητριακά (π.χ. φακές με ρύζι, φασόλια με κριθαράκι κ.ο.κ).

3. Θα πρέπει να καταναλώνετε θαλασσινά 2 φορές την εβδομάδα οπωσδήποτε.

4. Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση σε τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια καθώς τα κάθε αυτού γαλακτοκομικά απαγορεύονται.

Αν δώσετε προσοχή στα όσα αναφέραμε παραπάνω και κάνετε σωστούς συνδυασμούς κι επιλογές τροφών, η νηστεία μπορεί να είναι ασφαλής διατροφικά ακόμη και για τα παιδιά.

Καλό θα ήταν σε κάθε περίπτωση και πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.