Τα δικαιώματα της νονάς και του νονού το Πάσχα

Nονά δεν έχεις μόνο υποχρεώσεις, έχεις και δικαιώματα!

Το Πάσχα όλο και πλησιάζει και οι νονές και οι νονοί κάνουν τις προετοιμασίες τους για τα δώρα που πρέπει να δώσουν στα βαφτιστήρια τους. Ορισμένοι γνωρίζουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Ιδιαίτερα όσοι είχαν τη χαρά να γίνουν πρόσφατα νονοί και νονές ίσως να μην γνωρίζουν καλά τα έθιμα και τις παραδόσεις.

Βεβαίως καλό θα ήταν να διαβάσουν και οι γονείς το παρακάτω άρθρο, για να δουν μέχρι που φτάνουν οι υποχρεώσεις των νονών για το Πάσχα και να σταματήσουν να ζητούν υπερβολικά πράγματα από τους νονούς! Γιατί οι νονοί δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις! Έχουν και δικαιώματα!

Λαμπάδα

Μία από τις κυριότερες υποχρεώσεις που έχουν οι νονοί είναι η λαμπάδα. Χειροποίητη ή μη, με παιχνίδι ή χωρίς, η λαμπάδα είναι αυτό που κυρίως περιμένει πώς και πώς το βαφτιστήρι σας. Αν είναι μικρό, μπορείτε να του διαλέξετε λαμπάδα μόνοι σας, αν πάλι είναι από 5 ετών και πάνω μπορείτε να το ρωτήσετε αν θέλει κάποια συγκεκριμένη λαμπάδα ή αν προτιμά κάποιο αγαπημένο χρώμα.

Εμείς σας προτείνουμε να πάρετε το βαφτιστήρι σας και να πάτε μαζί για την λαμπάδα, αν βέβαια αυτό είναι εφικτό, χαρίζοντας του λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας.

Παπούτσια

Σύμφωνα με το έθιμο, οι νονοί είθισται να αγοράζουν αντί για ρούχα και παιχνίδια στα παιδιά παπουτσάκια. Βεβαίως πάντα σε συνεννόηση με τις μαμάδες για το τι χρειάζεται το παιδί!

Πασχαλινό αβγό

Εκτός από τη λαμπάδα και τα παπούτσια, οι νονοί αγοράζουν στο βαφτιστήρι τους και ένα σοκολατένιο αβγό.

Τσουρέκι

Εκτός από τη λαμπάδα, το δώρο και το σοκολατένιο αυγό σε κάποια μέρη έχουν ως έθιμο οι νονοί να πηγαίνουν και το τσουρέκι. Εμείς πάλι έχουμε ως έθιμο το ακριβώς ανάποδο! Τα βαφτιστήρια δίνουν στο νονό τσουρέκι, για να τον ευχαριστήσουν για όσα τους πήγε!

Πότε πρέπει να δώσει τα δώρα ο νονός ή η νονά;

Όσο για εσάς τους γονείς, καλό θα είναι να δημιουργήσετε ένα καλό και φιλόξενο κλίμα, και να δώσετε στο νονό τη σημασία και την προσοχή που του αξίζει! Να θυμάστε πώς τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν από εσάς, οπότε κάντε την επίσκεψη του νονού μία αιτία γιορτής για το σπιτικό σας! Καλέστε τους νονούς στο σπίτι σας και καλοδεχτείτε τους! Στο σπίτι σας!!! Όχι σε μια παιδική χαρά, σε ένα παιδότοπο ή κάπου αλλού όπου το παιδί θα φύγει να παίξει και δεν θα δώσει καμιά σημασία στο νονό! Οι νονοί δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις αλλά και διακαιώματα! Δείξτε με απλές κινήσεις πώς τους εκτιμάτε, πώς τους θέλετε στη ζωή του παιδιού σας και πώς δεν τους βλέπετε μόνο σαν πορτοφόλι!

Καλό Πάσχα!