Μίνως Κυριακού: Ποια η άγνωστη ζωή του Προέδρου του ΑΝΤ1. Παρελθόν, μυστικά

Ο Μίνως Κυριακού σπάνια έδινε συνεντεύξεις. Προτιμούσε όπως τον θυμούνται οι παλιοί να αφουγκράζεται τα δρώμενα στους διαδρόμους του σταθμού που δημιούργησε, ανοίγοντας πρώτος τον δρόμο.

Το έπραττε μια με δυο φορές την εβδομάδα όταν εμφανιζόταν ξαφνικά στην αίθουσα σύνταξης των ειδήσεων του Antenna, έτσι για να δει ο ίδιος τα «παιδιά» του, όπως αποκαλούσε τους εργαζόμενους στο κανάλι.

Ήταν μια δεδομένη βόλτα, η «βόλτα του προέδρου», όπως την έλεγαν οι δημοσιογράφοι, στην οποία ο Μίνως Κυριακού συνομιλούσε με όλους, ακόμη και τους πιο νέους ρεπόρτερ του σταθμού.

Κάτι μάλλον απόλυτα λογικό για τον άνθρωπο που έβλεπε το δελτίο ειδήσεων του σταθμού, ακόμη και όταν ταξίδευε στο εξωτερικό για θέματα που αφορούσαν την πολύ επιτυχημένη ναυτιλιακή του δράση.

Το παρακολουθούσε σε βίντεο και αμέσως μετά έκανε τις παρατηρήσεις του σε ό,τι του «χτύπαγε στο μάτι, εμμένοντας πάντα στην τελειότητα.

Λάτρευε τις ειδήσεις και ως άριστος γνώστης της ιστορίας ανέλυε μέσω αυτής τα διεθνή και εγχώρια γεγονότα, ενώ απαιτούσε ανάλογα με το θέμα και την αρμοδιότητα του κάθε συντάκτη να υπάρχει το ανάλογο και κατάλληλο ντύσιμο.

Η Νανά Παλαιτσάκη διαπίστωσε πόσο δημοφιλές ήταν το κεντρικό δελτίο που συμπαρουσίαζε με τον Τέρενς Κουίκ στον Antenna όταν της μετέφεραν ότι η φράση «Νανά; Ναι, Τέρενς» άνοιγε το πρόγραμμα στο Mercedes του Βασίλη Τσιλιχρήστου, ενώ η αποφώνηση τους «Καληνύχτα σας κυρίες και κύριοι» το έκλεινε, γύρω ή μετά τις εφτά το πρωί!

Πολλά χρόνια πριν από αυτά τα στιγμιότυπα, ένας έφηβος ακόμη Μίνως Κυριακού, όπως είχε πει στον Νίκο Μαστοράκη, δούλεψε για το χαρτζιλίκι του στα στούντιο ενός θείου του, κουβαλώντας στην αρχή καφέδες.

Αργότερα άρχισε αν χειρίζεται την μουβιόλα, το μηχάνημα της εποχής που συγχρόνιζε την φωνή με την εικόνα κάτι που όπως είπε «εγώ το έβλεπα σαν παιχνίδι, ως παιδί που ήμουν».

Η πρώτη τριβή του στον κινηματογράφο τον έκανε να ερωτευθεί την μεγάλη οθόνη, σε τέτοιο βαθμό ώστε να θελήσει να σπουδάσει πάνω σε αυτό το αντικείμενο, μόνο που δεν είχε υπολογίσει την αντίδραση του πατέρα του.

«Έφαγα πολύ ξύλο για να μην κολλήσω στον κινηματογράφο» εξομολογήθηκε στην περίφημη συνέντευξή του για τα εφτάχρονα του σταθμού τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θυμάμαι, έφαγα ένα χαστούκι από τον πατέρα μου και μου είπε στις γαλέρες θα πεθάνεις. Έτσι μπήκα κι εγώ στην θάλασσα».

Αναμνήσεις από τα παλιά

Ενθυμούμενος την αρχή της μιντιακής του αυτοκρατορίας ο αυτοδημιούργητος εφοπλιστής είπε ότι «ξεκίνησα το ραδιόφωνο διότι πίστευα ότι θα μπορούσα να προσφέρω κάτι στην χώρα».

Με την ειλικρίνεια που τον διέκρινε πάντοτε δεν δίστασε να πει στον Μαστοράκη όταν ρωτήθηκε αν μετά από επτά χρόνια είχε το ίδιο πάθος και την φλόγα, όπως όταν ξεκίναγε ο σταθμός.

«Δεν μπορώ να σου κρύψω» είπε «ότι έχω κουραστεί πολύ, διότι δεν είναι μόνο ο Antenna, είναι και όλες οι άλλες μου δουλειές οι οποίες είναι ανάγκη να με απορροφήσουν όσο δεν με απορροφούσαν στο παρελθόν και κάποτε τις είχα σχεδόν εγκαταλείψει. Με τον Antenna όμως έχω βουρκώσει πολλές φορές. Να πω ότι δεν είναι το παιδί μου; Είναι το παιδί μου, οπωσδήποτε».

Άνθρωπος παθιασμένος με την δημιουργία ο Μίνωας Κυριακού ένοιωθε ότι ξαναγεννιόταν με κάθε καινούργια ιδέα, δική του ή άλλων, που αφορούσε τον σταθμό.

Όμως όπως είχε πει πολλές φορές «φτάσαμε σε ένα σημείο όπου αντί να κοιτάζουμε την πραγματική δημιουργία, κοιτάζουμε καθαρώς τον ανταγωνισμό, ο οποίος μας στερεί τον ενθουσιασμό μιας ποιοτικότερης δημιουργίας».

Δεν μετάνοιωσε ποτέ που έδωσε το ΟΚ για εκπληκτικές σειρές όπως τα «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» και «Ο Κίτρινος φάκελος» υποστηρίζοντας σθεναρά ότι θα υπάρξουν γενιές που θα τις δουν επειδή είναι διαχρονικά.

Στην ίδια συνέντευξη-εξομολόγηση τόνισε ότι χαιρόταν όταν το αυτοκίνητό του ήταν σταματημένο σε κόκκινο φανάρι και οι άνθρωποι-περαστικοί η οδηγοί-τον χαιρετούσαν.

«Έχω δει ανθρώπους να μην τους χαιρετούν, έχω δει ανθρώπους να αλλάζουν πεζοδρόμιο. Αυτό το χαμόγελο που εισπράττω, από ένα παιδάκι, από μια κυρία, από έναν άνδρα, αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορώ να εισπράξω» είπε χαρακτηριστικά.

Ο άνθρωπος που δεν άφησε όπως είχε παραδεχθεί δημόσια κανένα από τα όνειρά του απραγματοποίητο, οδεύει σήμερα το απόγευμα στις πέντε η ώρα προς την τελευταία του κατοικία, μετά από μια γενναία μάχη.

Ήταν αυτός που έλεγε ότι «τέλειος είναι μόνο ο Θεός», ένας φίλος του όμως θυμάται ακόμη μια άλλη φράση που είχε πει ο Μίνωας Κυριακού ένα καλοκαιρινό βράδυ του Ιούλη, σε μια ευχάριστη συνάθροιση μεταξύ επιφανών επιχειρηματιών.

Την «πέταξε» όταν η κουβέντα έφθασε στην λέξη δημιουργικότητα λέγοντας απλά ότι «ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανακαλύψει νέους ωκεανούς αν δεν έχει το θάρρος να απομακρυνθεί από την ακτή»…

Σήμερα η κηδεία του

Στις 5 σήμερα το απόγευμα συγγενείς και φίλοι θα αποχαιρετήσουν τον Μίνω Κυριακού από τον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στην Εκάλη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειας η ταφή θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο, ενώ αντί στεφάνων ζητείται τα χρήματα να κατατεθούν υπέρ των Οργανισμών «ΕΛΕΠΑΠ» και «Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της οικογένειας Κυριακού έχει ως εξής:

”Η οικογένεια Κυριακού ανακοινώνει ότι η εξόδιος ακολουθία για τον Πρόεδρο του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, Μίνωα Κυριακού, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Ιουλίου στις 5 μ.μ, στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στην Εκάλη.

Επιθυμία της οικογένειας Κυριακού είναι, αντί στεφάνων, τα χρήματα να διατεθούν υπέρ του σκοπού των Οργανισμών «ΕΛΕΠΑΠ» και «Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας.