Τελική ευθεία: Η πρώτη θεραπεία για τον καρκίνο. Ποια είναι

Το «πράσινο φως» στην πρώτη γονιδιακή θεραπεία στις ΗΠΑ για τον καρκίνο έδωσε ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) με τις υγειονομικές αρχές να κάνουν λόγο για ιστορική στιγμή.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, η έγκριση αφορά το φάρμακο “Kymriah” κατά της λεμφοβλαστικής λευχαιμίας σε παιδιά και νεαρά άτομα.

Για τους επιστήμονες, το φάρμακο αυτό “αφυπνίζει” τα γενετικά τροποποιημένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς με στόχο να επιτεθούν στα καρκινικά του κύτταρα.

Το φάρμακο αυτό εγκρίθηκε για τη θεραπεία των ατόμων ηλικίας μέχρι 25 ετών που πάσχουν από μια μορφή οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, και δεν ανταποκρίνονται στη συνήθη θεραπεία ή έχουν υποτροπές.

Πρόκειται για τον καρκίνο του αίματος και του μυελού των οστών,την πιο κοινή μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας ο οποίος πλήττει κάθε χρόνο στις ΗΠΑ 3.100 ασθενείς, ηλικίας κάτω των 20 χρόνων.

Σε δηλώσεις του,ο επίτροπος του αμερικανικού “FDA”, Σκοτ Γκοτλίμπ, έσπευσε να επισημάνει:

“Οι νέες τεχνολογίες και η φαρμακευτική καινοτομία,όπως είναι η γονιδιακή και κυτταρική θεραπεία, δημιουργούν πλέον τη δυνατότητα στην Ιατρική να αλλάξει κατεύθυνση θεραπεύοντας πολλούς ασθενείς που δεν καταφέρναμε μέχρι σήμερα”.