Προσοχή: Ποια υγιεινά τρόφιμα μας παχαίνουν. Δεν πάει το μυαλό

Πολλοί θεωρούν ότι οι τροφές που μπορεί να αυξήσουν το σωματικό μας βάρος είναι κυρίως τα γλυκά, τα πολύ λιπαρά τρόφιμα και άλλα παρόμοια. Κι όμως, δεν είναι μόνο αυτά.

Οτιδήποτε προσλαμβάνουμε και είναι παραπάνω από αυτό που ο οργανισμός μας μπορεί να «κάψει», μετατρέπεται στο σώμα μας σε λίπος και αυξάνει το βάρος μας.

Γι’ αυτό, όταν με το πρόσχημα του «πολύ θρεπτικού» το παρακάνουμε ακόμη και σε υγιεινά τρόφιμα, αυτά μπορεί να μας παχύνουν.

Πάμε λοιπόν να δούμε κάποια, που, παρόλο που στο άκουσμά τους το μυαλό πάει κατευθείαν σε κάτι πολύ θετικό, μπορεί, όταν το παρακάνουμε, να επηρεάσουν αρνητικά την προσπάθεια να διατηρήσουμε ή να χάσουμε βάρος.

– Ελαιόλαδο
Αποτελεί σαφέστατα κάτι πολύ υγιεινό. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που δεν προσέχουν πόσο προσθέτουν, είτε στο μαγείρεμα είτε στη σαλάτα.

Αν αναλογιστείτε όμως ότι μια κουταλιά της σούπας λάδι μας δίνει περίπου 135 θερμίδες, τότε, αν σε κάθε γεύμα βάζετε λίγο παραπάνω (ας πούμε μία κουταλιά) και ξεφεύγει και λιγάκι στο μαγείρεμα (ας πούμε άλλη μια κουταλιά παραπάνω), τότε μόνο από το λάδι έχετε σχεδόν 400 θερμίδες παραπάνω. Χωρίς δηλαδή να το καταλαβαίνετε, τρώτε άλλο ένα κανονικότατο γεύμα.

– Παξιμάδια/κριτσίνια/κράκερς
Αποτελούν καλές επιλογές για ενδιάμεσο σνακ ή συνοδευτικό για σαλάτες και σούπες. Ωστόσο, διαθέτουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά αυτή του ψωμιού, το οποίο θεωρείται από πολλούς ως «παχυντικό» τρόφιμο. Λαμβάνοντας, δε, υπ’ όψιν ότι εύκολα μπορεί να καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

– Αποξηραμένα φρούτα – ξηροί καρποί
Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και σε θερμίδες. Επομένως, θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Αντίστοιχα, λίγοι ξηροί καρποί (μόλις 30 γραμμάρια) μπορούν να μας δώσουν μέχρι και 200 θερμίδες!

Γι’ αυτό τρία μικρά αποξηραμένα δαμάσκηνα ή σύκα ή τέσσερα κομμάτια αποξηραμένα βερίκοκα αντιστοιχούν θερμιδικά σε ένα μέτριο φρούτο, ενώ για τους ξηρούς καρπούς, μια μικρή χούφτα θεωρείται αρκετή, πάντα ως σνακ αντί για κάτι άλλο.

– Χειροποίητες μπάρες δημητριακών
Οι μπάρες δημητριακών που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ αποτελούν στην πλειοψηφία τους επιλογές με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, καθώς αποδίδουν γύρω στις 100 θερμίδες ανά τεμάχιο.

Ωστόσο, εάν παρασκευάσουμε στο σπίτι μπάρες δημητριακών με βρώμη, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα ή σοκολάτα, ταχίνι ή μέλι ή επιλέξουμε αντίστοιχα προϊόντα που διατίθενται σε πολλούς φούρνους και ζαχαροπλαστεία, τότε θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, καθώς η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες ενδεχομένως να είναι πολύ μεγαλύτερη.

– Smoothies φρούτων
Συχνά, ενώ βρίσκεστε στο δρόμο, η επιλογή ενός smoothie από φρέσκα φρούτα φαίνεται πιο υγιεινή έναντι ενός ροφήματος καφέ.

Πράγματι, τα θρεπτικά συστατικά που θα προσλάβετε είναι πολύ περισσότερα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις πιθανόν να ισχύει το ίδιο και για τις θερμίδες, ειδικότερα όταν στα smoothies προστίθενται, γάλα, γιαούρτι, παγωτό, γρανίτα, μέλι, σιρόπι ή άλλα συστατικά. Γενικά, προτιμήστε φρέσκα φρούτα ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, επιλέξτε έναν απλό ανάμεικτο φυσικό χυμό χωρίς προσθήκη άλλων υλικών.

– Light τρόφιμα
Έχετε ξεκινήσει δίαιτα και σας έχει πει ο διαιτολόγος σας ή γνωρίζετε ότι θα πρέπει να προτιμάτε προϊόντα με λιγότερα λιπαρά. Στην αγωνία σας λοιπόν να χάσετε γρήγορα βάρος, δεν έχετε αφήσει ούτε μια συσκευασία με χαμηλά λιπαρά.

Όταν πάλι πεινάτε, τρώτε κάτι light. Δεν φοβάστε να ξεφύγετε και λίγο στην ποσότητα, γιατί απλά αυτό που τρώτε είναι light. Αυτό όμως μπορεί να είναι και μια μεγάλη παγίδα.

Το ότι ένα τυρί ή ένα γάλα ή ένα γιαούρτι είναι light ή ένα παγωτό είναι χαμηλών λιπαρών δεν σημαίνει ότι δεν έχει θερμίδες.

Σίγουρα, τα προϊόντα αυτά έχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά στη μία μερίδα. Αν όμως φάτε περισσότερες, ίσως καταλήξετε να έχετε επιβαρύνει τον οργανισμό σας με πιο πολλές θερμίδες, απ’ ό,τι αν τρώγατε ένα… λιπαρότατο σνακ.

Προσέξτε λοιπόν μην το παρακάνετε στην ποσότητα με τα προϊόντα χαμηλών λιπαρών. Είναι καλό να τα επιλέγετε στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος, πάντα όμως στη σωστή ποσότητα και χωρίς υπερβολές.