Φουρέιρα: Σε ποια περιοχή της Αλβανίας γεννήθηκε. Ποιος από Eurovision 2018 το αποκάλυψε, παρασκήνιο

Από ποια περιοχή της Αλβανίας γεννήθηκε η Φουρέιρα;

“Γκλίτερ, φωτορυθμικά και το όνειρο μιας ενωμένης Ευρώπης” είναι ο τίτλος του άρθρου που υπογράφει ο William Lee Adams για τους Νew York Times.

Σε αυτό ο “περίπου φανατικός οπαδός του θεσμού” μιλάει για τον διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision που είναι μια όμορφη παραφωνία στο πορτρέτο μια ηπείρου που πνίγεται μέσα στα αποσχιτιστικά κινήματα, τον εθνικισμό, τον νεοναζισμό και το μίσος καθώς και για τη δική μας Φουρέιρα καθώς και για την καταγωγή της την Αλβανία.

“Ο διαγωνισμός που πέρσι τον παρακολούθησαν περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τηλεθεατές δεν βρίσκει εμπόδια στη γλώσσα ή τα σύνορα.

Μαζί με άλλες αθλητικές διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, η Eurovision είναι ένας θεσμός που δίνει τη σπάνια ευκαιρία σε ανθρώπους από δεκάδες χώρες να ‘καταναλώσουν’ τον ίδιο πολιτισμό, ταυτόχρονα” γράφει.

“Ο Ermal Meta, ένας άλλος συντοπίτης της Φουρέιρα που επίσης γεννήθηκε στο Φιέρι της Αλβανίας, μετανάστευσε στην Ιταλία όταν ήταν 13 ετών. Τώρα εκπροσωπεί τη χώρα με ένα κομμάτι που μιλάει για την τρομοκρατίας. Τα ιδανικά που δημιούργησαν όλα τα παραπάνω, το όραμα της αλληλεγγύης, της ελευθερίας λόγου και του ανθρωπισμού αυτή τη στιγμή απειλούνται στην Ευρώπη” προσθέτει.

Φουρέιρα

Το πραγματικό όνομά της Φουρέιρα είναι Eντέλα Φουρεράι (Entela Fourerai), ενώ ο πατέρας της ονομάζεται Kristaq (Χρήστος) και η μητέρα της Μarjeta (Μαριέτα).

Η Ελένη Φουρέιρα στην πρόσφατη συνέντευξή της μεταξύ άλλων μίλησε και για την καταγωγή της από την Αλβανία αλλά και τον ρατσισμό που έχει βιώσει στην Ελλάδα.

“Έχω βιώσει πολύ ρατσισμό και στο σχολείο και όταν πρωτοξεκίνησα το τραγούδι. Αυτό με έκανε πιο δυνατή και να μπορώ να δώσω κι ένα μήνυμα στα νέα παιδιά” και πρόσθεσε:

“Το να κρίνεις κάποιον από τη σ@ξουαλικότητά του ή από την εθνικότητά του κι όχι γι’ αυτό που πάει να κάνει. Εγώ έκρυψα ότι έχω γεννηθεί στην Αλβανία γιατί όταν πήγαινα στις δισκογραφικές, πριν καν μπω στις Mystique, δεν ήθελαν καν να το ακούνε. Ήταν για εκείνους πολύ ταμπού. Κι εγώ από μικρή δεν το καταλάβαινα, γιατί νιώθω Ελληνίδα».