Όγκος στον εγκέφαλο: Ποια τα αθώα συμπτώματα, μην τα αγνοήσετε

Πρόκειται για μία από τις πιο τρομακτικές μορφές καρκίνου, τα συμπτώματα της οποίας είναι όμοια με αυτά κοινών παθήσεων και καταστάσεων, όπως οι πονοκέφαλοι και η κατάθλιψη, γι’ αυτό συχνά υποτιμώνται.

Το θετικό είναι ότι ο καρκίνος του εγκεφάλου επηρεάζει λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Επειδή η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου έχει ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα, τα οποία παραπέμπουν σε άλλες καταστάσεις, δείτε οκτώ ύπουλα σημάδια, προκειμένου να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Δείτε ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι ασθενείς με αυτή τη μορφή καρκίνου.
1. Λόγω αυξημένης πίεσης στο εσωτερικό του κρανίου
Καθώς ο εγκέφαλος περιβάλλεται από οστά (κρανίο), καταλαμβάνει περιορισμένο χώρο. Ένας όγκος που αυξάνεται συνεχώς σε μέγεθος, αυξάνει σημαντικά και την πίεση που ασκείται σε αυτήν την περιοχή του σώματος (ενδοκρανιακή πίεση – ICP).
Το αποτέλεσμα είναι:
– ο ισχυρός πονοκέφαλος
– η ναυτία
– η σύγχυση, η κόπωση και η υπνηλία

Ο πονοκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά γενικό σύμπτωμα που εκδηλώνεται σε δεκάδες διαφορετικές παθήσεις. Εάν διακόπτει τον ύπνο, εμφανιστεί ξαφνικά (ενώ δεν εμφανιζόταν στο παρελθόν), γίνεται όλο και πιο συχνός και συνδυάζεται με τη ναυτία, επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό. Σε αρκετούς ασθενείς με όγκο στο κεφάλι, ο πονοκέφαλος είναι αρχικά ήπιος και δυναμώνει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.
Η υπνηλία δεν αποτελεί συνήθως πρώιμο σύμπτωμα. Όσο όμως μεγαλώνει ο όγκος και αυξάνεται η ενδοκρανιακή πίεση, εντείνεται και η ανάγκη για περισσότερο ύπνο.
Η αυξημένη πίεση εντός του κρανίου μπορεί επίσης να συνδυάζεται με προβλήματα στα μάτια ή με τις επιληπτικές κρίσεις.

Ο οφθαλμίατρος μπορεί να εντοπίσει την αυξημένη πίεση, όταν αυτή προκαλεί θολούρα, παροδική απώλεια όρασης ή στίγματα.

Παράλληλα, περίπου το 25% των ασθενών με όγκο στο κεφάλι αντιμετωπίζει κρίσεις που εκδηλώνονται με συσπάσεις στα χέρια ή τα πόδια. Μερικές φορές οι κρίσεις επιμένουν και μετά τη θεραπεία, όταν υπάρχει ουλώδης ιστός στον εγκέφαλο.

2. Λόγω όγκου σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου
Τα συμπτώματα του όγκου στο κεφάλι εξαρτώνται συνήθως από την περιοχή στην οποία εντοπίζεται, καθώς κάθε περιοχή ελέγχει συγκεκριμένες λειτουργίες. Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, πιέζει την εκάστοτε περιοχή, επεμβαίνοντας στην ομαλή λειτουργία της.