Καρκίνος: Πόσο κινδυνεύει ο καθένας. Τι ρόλο παίζουν ηλικία και φύλο

Την έχουν χαρακτηρίσει ως “επάρατη” νόσο και, δυστυχώς, όχι άδικα. Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που συγκαταλέγεται μέσα στις πιο πιθανές αιτίες θανάτου.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανησυχεί κάποιος για την πιθανότητα να συμβεί και σε εκείνον ή σε κάποιον από τους δικούς του ανθρώπους.

Βάσει στοιχείων από το National Cancer Institute των ΗΠΑ, η ομάδα του vizual-statistix δημιούργησε δύο γραφήματα, στα οποία οπτικοποιείται η πιθανότητα να αναπτύξει ένας άνθρωπος καρκίνο, ανάλογα με την ηλικία του και με το φύλο του αν είναι άντρας ή γυναίκα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ένας άντρας (πρώτος πίνακας) 40 ετών έχει περίπου 20% πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο στα επόμενα 30 χρόνια της ζωής του.

Τα στοιχεία βασίζονται στην προϋπόθεση ότι ο “Χ” άνθρωπος δεν έχει καρκίνο. Επίσης, τα στοιχεία για άτομα άνω των 100 ετών δεν είναι επαρκή, οπότε οι γραμμές που αντιστοιχούν στην ηλικία 70-80 ετών και άνω είναι διακεκομμένες.

Είναι σαφές από αυτά τα γραφήματα, ότι, σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες είναι πολύ λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο από ό,τι οι άντρες.