Όλη η αλήθεια γύρω από τις αλλεργίες στα καλλυντικά νυχιών

Τα τελευταία χρόνια το μανικιούρ και το πεντικιούρ φαίνεται να έχουν κερδίσει την προτίμηση τόσο των γυναικών όσο και των αντρών, καθώς είναι δύο υπηρεσίες οι οποίες εκτός από την άψογη εμφάνιση στοχεύουν και στην υγεία των άκρων.

Όλο και περισσότεροι επιλέγουν τον καλλωπισμό των νυχιών τους προσφέροντας στον εαυτό τους λίγες ώρες ποιοτικής φροντίδας και ανακούφισης. Παρόλα αυτά έχουν παρατηρηθεί αρκετά κρούσματα αλλεργιών σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην αισθητική των άκρων.

Το Beauty Magazine έκανε μια μικρή έρευνα, συγκέντρωσε κάποιες πληροφορίες και σου τις παρουσιάζει παρακάτω.

H αλλεργία στα καλλυντικά νυχιών είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Στα καλλυντικά νυχιών περιλαμβάνονται τα βερνίκια και γυαλιστικά νυχιών, τα διαλυτικά αφαίρεσης βερνικιών (removers, ασετόν κλπ) και τα υλικά τεχνητών νυχιών (κυρίως gels).

Μερικά άτομα εμφανίζουν ευαισθησία σε ένα ή περισσότερα χημικά συστατικά από αυτά. Η αλλεργία στα καλλυντικά νυχιών μπορεί να εκδηλωθεί με αλλεργική ή ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής στην περιοχή των δαχτύλων που ήρθαν σε επαφή με το αλλεργιογόνο, αλλά και σε άλλες περιοχές που συχνά αγγίζουμε με τα χέρια μας, όπως τα βλέφαρα, τα χείλη, το πηγούνι και ο λαιμός.

Μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως παρωνυχία, ονυχόλυση και δυστροφία ονύχων.

Τα χημικά που λειτουργούν ως αλλεργιογόνα είναι διαφορετικά για κάθε είδος καλλυντικού νυχιών. Τα βερνίκια νυχιών είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα καλλυντικά. Συνήθως περιέχουν κοινά συστατικά, αλλά σε διαφορετικές περιεκτικότητες, ώστε να παραχθεί διαφορετικό προϊόν κάθε φορά  (base coat, top coat, κλπ).

Η αλλεργία εκδηλώνεται λίγες ή και αρκετές ώρες μετά την τοποθέτηση των καλλυντικών στην επιφάνεια των νυχιών με ερυθρότητα και πρήξιμο στην περιοχή των δακτύλων γύρω από τα νύχια, αλλά και σε σημεία όπως τα χείλη, το πηγούνι ή τα βλέφαρα, τα οποία μπορεί να έχουμε αγγίξει με τα χέρια μας.

Το δέρμα μπορεί να εμφανίζει επίσης φυσαλίδες ή ξηρότητα και η φαγούρα είναι συνήθως έντονη.

Η θεραπεία συνίσταται στην άμεση απομάκρυνση του καλλυντικού, οπότε και επέρχεται γρήγορα ανακούφιση, εκτός κι αν συνυπάρχει δευτεροπαθής φλεγμονή του δέρματος. Η εφαρμογή τοπικών κορτικοστεροειδών κρεμών με ή χωρίς αντιβίωση επιταχύνει την αποκατάσταση της φλεγμονής του  δέρματος, η οποία όμως μπορεί να καθυστερήσει έως και 14 ημέρες.

Η διάγνωση γίνεται με τη διενέργεια ειδικών test (patch tests) με τα οποία τα ύποπτα αλλεργιογόνα τοποθετούνται κολλημένα στο δέρμα της ράχης.

Πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο ιατρό, γιατί τα χημικά συστατικά των καλλυντικών μπορεί να είναι εξαιρετικά ερεθιστικά για το δέρμα κι επομένως πρέπει να διαλύονται πριν τοποθετηθούν στον ασθενή. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν αλλεργιολόγο που θα σας δώσει ειδικές οδηγίες αποφυγής.

Στο παρακάτω βίντεο θα παρακολουθήσετε τη διάλεξη της Bluesky με ομιλητή το διάσημο αλλεργιολόγο Δημήτρη Μητσιά, απόφοιτο και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, επάνω στο θέμα των αλλεργιών στα καλλυντικά νυχιών.