Χάνεις μαλλιά; Τι να φας και τι να κάνεις για να καταπολεμήσεις την τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι φυσιολογική και καθημερινά, κατά μέσο όρο, χάνουμε 50 με 100 τρίχες για να μπορούν να αναπτυχθούν νέες!

Όταν όμως παρατηρούμε ότι μας πέφτουν περισσότερα μαλλιά από ότι συνήθως σίγουρα είναι εκνευριστικό και ίσως και αγχωτικό. Το καλό είναι ότι υπάρχει μια λογική εξήγηση για την απότομη τριχόπτωση και σε κάθε πρόβλημα υπάρχει και μια λύση!

Εμείς βρήκαμε τις πιο πιθανές αιτίες που μπορεί να κάνουν τα μαλλιά μας να πέφτουν ξαφνικά αλλά και πως να το αντιμετωπίσουμε!

Κούρεμα

Ένας συχνός λόγος που χάνουμε μαλλιά είναι, όσο και αν σου φαίνεται περίεργο, επειδή έχουμε πολύ καιρό να κουρευτούμε. Όταν τα μαλλιά μένουν απεριποίητα για μεγάλο χρονικό διάστημα αρχίζουν και σπάνε, γεμίζουν ουρές και εκτός από άσχημη όψη, αποκτούν και άσχημη υφή γιατί χάνουν τη λάμψη τους και γίνονται άγρια!

Τι μπορείς να κάνεις? Αν δεν μπορείς να πας άμεσα για κούρεμα, προσπάθησε τουλάχιστον να ψαλιδίσεις λίγο  τις ουρές. Υπάρχουν άπειρα βιντεάκια που μπορείς να παρακολουθήσεις για να ”κλέψεις” μερικά tips περιποίησης για τα μαλλιά σου.

Σαμπουάν

Εάν νιώθεις τώρα τελευταία ότι χρειάζεται να λούζεσαι πιο συχνά γιατί λαδώνουν πολύ γρήγορα τα μαλλιά σου, ίσως είναι ένδειξη ότι το σαμπουάν που χρησιμοποιείς δεν είναι συμβατό με τον τύπο δέρματος σου.

Αν, λοιπόν, τα μαλλιά σου πέφτουν απότομα και η ποσότητα λίπους που παράγει το κρανίο σου μένει σταθερή, τότε τα υπόλοιπα μαλλιά είναι φυσικό και επόμενο να λαδώνουν πιο εύκολα!

Τι μπορείς να κάνεις? Βρες ένα σαμπουάν που να ταιριάζει στο ph του δέρματος σου έτσι ώστε να μη λαδώνουν τα μαλλιά σου, ή να μη σου προκαλεί ξηροδερμία.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένα σύνδρομο που εμφανίζεται σε κορίτσια από τα 11 κιόλας χρόνια τους. Το σύνδρομο αυτό οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, με αποτέλεσμα οι ωοθήκες να παράγουν περισσότερες ανδρικές ορμόνες.

Τι μπορείς να κάνεις? Μία επίσκεψη στο γυναικολόγο σου για να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις είναι αρκετή. Εάν διαπιστώσεις πως πάσχεις από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ακολούθησε τα βήματα που θα προτείνει ο γιατρός σου!

Διατροφή

Αν οι διατροφικές σου συνήθειες έχουν αλλάξει τον τελευταίο καιρό και έχεις παρατηρήσει ότι τρως περισσότερο πρόχειρο φαγητό (junk food), πίνεις πολλά αναψυκτικά και έχεις αποκλείσει τελείως τα φρούτα και τα λαχανικά από την καθημερινότητά σου, τότε αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για να αποκτήσεις τριχόπτωση, καθώς  ο οργανισμός μας επηρεάζεται άμεσα και σε πάρα πολλούς τομείς από τη διατροφή μας.

Τι μπορείς να κάνεις? Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις σε αυτήν την περίπτωση είναι να αλλάξεις τις συνήθειες σου και να εντάξεις στη διατροφή σου τροφές που σε βοηθούν να έχεις δυνατά και πλούσια μαλλιά. Δες μερικές από αυτές παρακάτω…

Καρότο

Το καρότο περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι πολύ χρήσιμη για την έκκριση φυσικών ελαίων της κεφαλής, που προστατεύουν το δέρμα από την ξηρότητα.

Βρώμη

Η βρώμη περιέχει ψευδάργυρο, βιταμίνη Β, χαλκό και πρωτεΐνη, στοιχεία που βοηθούν στην αποφυγή της τριχόπτωσης.

Αυγά

Το αυγό μπορείς, εκτός από το να το φας, να το χρησιμοποιήσεις και σε μάσκα για τα μαλλιά σου. Οι τρίχες αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνη, επομένως η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε αυτήν βοηθά στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών σου.

Ξηροί καρποί

Αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια και όλα τα υπόλοιπα είδη ξηρών καρπών εμπεριέχουν ευεργετικά λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην καλή υγεία του δέρματος.

Μοσχάρι

Συνήθως άτομα τα οποία έχουν έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό τους, τη λεγόμενη αναιμία, αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης. Τροφές όπως το μοσχάρι είναι από τις σημαντικότερες πηγές σιδήρου και πρωτεΐνης.

Σπανάκι

Πλούσιο σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο, το σπανάκι είναι ιδανικό για τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών και του δέρματος.

Αρακάς

Ο αρακάς είναι πλούσιος σε φυτική πρωτεΐνη, Β καροτίνη και βιταμίνη C, στοιχεία που είναι απαραίτητα για γερά και υγιή μαλλιά.