Ασκήσεις kegel: Μάθε τι είναι και πως να τις κάνεις σωστά!

Σε όλο το ανθρώπινο σώμα υπάρχουν μύες που αν τους παραμελούμε και δεν τους γυμνάζουμε θα χαλαρώσουν.

Όπως λοιπόν ισχύει και για το υπόλοιπο σώμα, έτσι πρέπει να γυμνάζουμε τακτικά και τους μύες που βρίσκονται στην ευαίσθητη περιοχή.

Για αυτό το λόγο ο Dr.Kegel επινόησε κάποιες ασκήσεις οι οποίες πήραν το όνομά τους από αυτόν!

Σκοπός των συγκεκριμένων ασκήσεων είναι να σφίξουν οι δύο βασικοί μύες που βρίσκονται κατά μήκος της μήτρας και αποτελούν το μοναδικό φυσικό τρόπο προκειμένου να ασκούμε τον πυελικό υμένα!

Η αλήθεια είναι πως οι ασκήσεις Kegel δε βοηθούν στη βελτίωση της εμφάνισής μας όμως κάνουν κάτι εξίσου σημαντικό..ενδυναμώνουν τους μύες της ευαίσθητης περιοχής!

Οι ασκήσεις αυτές είναι κατάλληλες τόσο για γυναίκες όσο και για άντρες. Η ομάδα του Beauty Magazine έμαθε τι ακριβώς είναι οι ασκήσεις Kegel, τα οφέλη που παρέχουν σε όποιον τις κάνει και τον τρόπο για να τις κάνετε σωστά. Διαβάστε παρακάτω…

Τι είναι οι ασκήσεις Kegel?

Είναι ασκήσεις πυελικού εδάφους,οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση του μυικού τόνου στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Στο πυελικό έδαφος υπάρχουν 19 μύες, μερικοί εκ των οποίων είναι απαραίτητοι για την καλή σεξουαλική λειτουργία. Όταν το πυελικό έδαφος είναι δυνατό, παρέχει καλύτερη υποστήριξη σε όλα τα όργανα της λεκάνης και στα σεξουαλικά όργανα.

Γιατί να τις κάνω?

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στη χαλάρωση των μυών της ευαίσθητης περιοχής όπως μια εγκυμοσύνη, μια γέννα, μια εγχείρηση, η πάροδος του χρόνου, η παχυσαρκία και η δυσκοιλιότητα. Για την αποφυγή, λοιπόν, την ατροφίας αυτών των μυών αλλά και των προβλημάτων που ακολουθούν μαζί με αυτήν, η τακτική άσκηση είναι η μόνη λύση.

Τι οφέλη παρέχουν?

Οι ασκήσεις Kegel είναι εξαιρετικά χρήσιμες και για τα δύο φύλα. Για τις γυναίκες τα οφέλη είναι η μεγαλύτερη απόλαυση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, η πρόληψη ή και αντιμετώπιση, σε ήπια μορφή, της ανεπιθύμητης ακράτειας αλλά και η διευκόλυνση στη διαδικασία του τοκετού. Στους άντρες, η εκγύμναση των μυών του πυελικού εδάφους βοηθά στην ενδυνάμωση της στύσης, καθυστερεί την εκσπερμάτιση και συμβάλει στον έλεγχο του οργασμού.

Πως να τις κάνω σωστά?

Για να κάνετε σωστά τις ασκήσεις Kegel, θα πρέπει πρώτα να εντοπίσετε τους μύες της λεκάνης που πρέπει να γυμνάσετε και στη συνέχεια να εξασκηθείτε ώστε να εφαρμόζετε τις απαιτούμενες εναλλαγές σύσφιξης και χαλάρωσης. Για να βρείτε ποιοι είναι οι μύες που θέλετε να γυμνάσετε, προσπαθήστε να διακόψετε την ενούρηση ενώ βρίσκεστε στην τουαλέτα. Αυτοί είναι οι μύες του πυελικού εδάφους! Για να κάνετε τις ασκήσεις Kegel, η ουροδόχος κύστη θα πρέπει να είναι εντελώς άδεια. Ξαπλώστε ανάσκελα και σφίξτε τους μύες για 3 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια χαλαρώστε μετρώντας έως το πέντε και επαναλάβετε. Προσπαθήστε να κάνετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων σύσφιξης και χαλάρωσης. Μέρα με τη μέρα θα νιώσετε ότι το σώμα σας ανταποκρίνεται πλέον πιο εύκολα σε αυτές τις επαναλήψεις. Όταν γίνει αυτό προσπαθήστε να αυξήσετε τη διάρκεια κάθε επανάληψης. Να σφίγγετε δηλαδή την περιοχή για 6 δευτερόλεπτα αντί για 3. Συνεχίστε αυξάνοντας το χρόνο της επανάληψης και τα σετ, έτσι ώστε να υπάρχει ένας βαθμός δυσκολίας στις ασκήσεις.

Παρόλο που φαίνεται αρκετά απλή άσκηση, μην απογοητευτείτε εάν δε δείτε άμεσα αποτελέσματα καθώς χρειάζονται από 3 μέχρι 6 εβδομάδες για να γίνει αισθητή η διαφορά! Μην ξεχνάτε ότι για να κάνετε τις ασκήσεις πυελικού εδάφους δε χρειάζεται να είστε ξαπλωμένοι.

Μπορείτε να τις κάνετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας είτε βρίσκεστε στο γραφείο είτε χαλαρώνετε στον καναπέ του σπιτιού σας. Το σημαντικό είναι να τις ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας.

Τι να προσέξω όταν κάνω τις ασκήσεις Kegel?

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε κάνοντας τις συγκεκριμένες ασκήσεις είναι να μη σφίγγουμε τους μύες της κοιλιάς, των ποδιών ή των γλουτών, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα της ουροδόχου κύστης. Επιπλέον, μην χρησιμοποιείτε την τεχνική διακοπής της ενούρησης συχνά διότι υπάρχει κίνδυνος ουρολοίμωξης!

Βάζοντας αυτές τις απλές και γρήγορες ασκήσεις στο καθημερινό σας πρόγραμμα θα σας βοηθήσει, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα το μόνο σίγουρο είναι πως θα σας αλλάξει τη διάθεση.

Αφιερώστε δέκα λεπτά από το χρόνο σας στο σώμα σας και αυτό με τη σειρά του θα σας ανταμείψει!