Δίαιτα: 6 ορμόνες που επηρεάζεις στον οργανισμό σου!

Θέλοντας να προλάβουμε από τώρα το φετινό καλοκαίρι και να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή να χάσουμε αυτά τα ενοχλητικά κιλάκια, είπαμε να καταφύγουμε σε μια δίαιτα προκειμένου να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε..

Πριν ξεκινήσουμε όμως, θέλαμε τη συμβουλή της Δήμητρας Σ., personal trainer και nutrition planner, πάνω στο θέμα.

Μάθαμε λοιπόν πως σε μια δίαιτα απαιτείται αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο για την επίτευξη απώλειας βάρους.

Τι σημαίνει αυτό? Ότι αν θέλουμε να χάσουμε κιλά πρέπει να ακολουθήσουμε μια δίαιτα στην οποία οι θερμίδες που θα καταναλώνουμε ημερησίως, θα είναι λιγότερες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να συντηρηθεί.

Αν δηλαδή, για παράδειγμα, χρειαζόμαστε 1.500 θερμίδες για να συντηρηθούμε, τότε για να χάσουμε κιλά θα πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες από 1.500. Είναι απαραίτητο όταν επιθυμούμε την απώλεια λίπους, με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, οι θερμίδες οι οποίες προσλαμβάνουμε να μην έχουν μεγάλη απόκλιση από τις θερμίδες συντήρησης μας.

Οι δίαιτες συνήθως έχουν πολλές αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό μας, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Κάθε φορά που στερούμαστε θερμίδες για να καταφέρουμε να χάσουμε κιλά επηρεάζονται και κάποιες πολύ σημαντικές ορμόνες του σώματος μας.

Παρακάτω θα δούμε 6 από αυτές, θα μάθουμε πως επηρεάζονται κατά την απώλεια λίπους και πως αυτές με τη σειρά τους επηρεάζουν τη διαδικασία της δίαιτας.

Ορμόνες του θυρεοειδή

 Ο θυροειδής βρίσκεται στο λαιμό και ρυθμίζει ανά πάσα στιγμή ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες μας το μεταβολισμό μας.

Παράγει 2 βασικές ορμόνες την Τ3 και την Τ4, με πιο δραστική την Τ3. Εκείνες με τη σειρά τους ρυθμίζονται από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη TSH που βρίσκεται στον υποθάλαμο. Κατά την περίοδο της δίαιτας και της απώλειας λίπους, οι ορμόνες του θυρεοειδή πέφτουν και μαζί τους και οι μεταβολικές τιμές, ο ρυθμός δηλαδή που δουλεύει ο μεταβολισμός. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να μπλοκάρει ο μεταβολισμός μας και να σταματήσει να λειτουργεί όπως πριν.

Λεπτίνη

Η λεπτίνη είναι μια πρωτεϊνική ορμόνη που παράγεται κυρίως στο λευκό λιπώδη ιστό. Σε περίοδο δίαιτας η λεπτίνη πέφτει προκαλώντας την αύξηση της πείνας και την επιρροή πολλών ακόμη ορμονών. Υπάρχει πολύ μεγάλος συσχετισμός στο δείκτη μάζας σώματος και την κυκλοφορία της λεπτίνης. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη η απώλεια λίπους τόσο περισσότερο πέφτει η λεπτίνη, μειώνοντας έτσι κατά ένα μέρος και τη δαπάνη ενέργειας, δηλαδή τις θερμίδες που καις ημερησίως.

Γκρελίνη

Η γκρελίνη είναι ορμόνη, η οποία αυξάνεται κατά την περίοδο δίαιτας. Παράγεται κυρίως στο στομάχι και επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης. Ο κύριος ρόλος της είναι να δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι αισθανόμαστε πείνα όταν αδειάσει το στομάχι μας. Ένα ευχάριστο γεύμα έχει δείξει ότι μειώνει την γκρελίνη περισσότερο από ένα γεύμα που δεν μας αρέσει.

Ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας από τα β κύτταρα. Είναι υπεύθυνη για την πρόσληψη της γλυκόζης από τα κύτταρα. Η ινσουλίνη μειώνεται κατά την περίοδο δίαιτας, με αποτέλεσμα μικρότερη αποθήκευση γλυκόζης στα κύτταρα. Αυτό οδηγεί στην αύξηση της πείνας και την απειλή της διατήρησης της μυϊκής μάζας.

Τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη παράγεται στους όρχεις των ανδρών και στις ωοθήκες των γυναικών. Παράγεται 60 φορές παραπάνω στους άνδρες, με τη διαφορά όμως ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στην ορμόνη αυτή. Η απώλεια λίπους μειώνει την τεστοστερόνη, κάτι το οποίο μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και να προκαλέσει παρενέργειες στους άνδρες.

Κορτιζόλη

Η κορτιζόλη είναι μια καταβολική ορμόνη που αυξάνεται σε περιόδους δίαιτας, παράγεται στα επινεφρίδια και μπορεί να συμβάλει στην απώλεια μυϊκής μάζας και την αποθήκευση λίπους. Είναι πιθανό να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, να δημιουργήσει διαταραχές στην όρεξη και τον ύπνο και αν φτάσει σε υψηλά επίπεδα να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία μας.

Η δίαιτα είναι μια κατάσταση που καταπονεί τον οργανισμό μας και εκείνος αντιδράει αρνητικά. Για να επιτευχθεί ένα υγιές ταξίδι που θα μας χαρίσει τα θετικά αποτελέσματα της απώλειας λίπους, πρέπει να γίνεται προσεκτικά και σε βάθος χρόνου ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μας μόνιμα και να διατηρήσουμε έναν υγιή οργανισμό!