Άγχος: 4 τρόποι να το διαχειριστείς πριν σε καταβάλει!

Η περίοδος που περνάμε, πρέπει να παραδεχτούμε πως δεν είναι και από τις ευκολότερες!

Η πανδημία που έχει κάνει την εμφάνιση της, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη, έχει αναγκάσει τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της, όπως την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών.

Αυτά τα τελευταία αυστηρά αλλά αναγκαία μέτρα πρόληψης έχουν δημιουργήσει άγχος, φοβίες και στρες, τα οποία είναι πολύ λογικό υπάρχουν όταν βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις, είναι όμως απαραίτητο να μάθουμε να τα ξεπερνάμε!

Πάμε να δούμε πως το άγχος μας επηρεάζει και πως μπορούμε να το διαχειριστούμε:

Πως επηρεάζει την υγεία μας;

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει περιόδους πανικού, συναισθήματα φόβου και απογοήτευσης και μια αίσθηση ανησυχίας και έντασης. Μπορεί να πάρει τον έλεγχο των σκέψεων που κάνουμε και να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς της ζωής μας.

Πως να το αντιμετωπίσουμε;

Αναγνώρισε το πρόβλημα

Το πιο σημαντικό βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι το άγχος μας είναι υπερβολικό με αποτέλεσμα να μας δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις μας, οικογενειακές, ερωτικές, φιλικές και επαγγελματικές.

Μην αποφεύγεις αρνητικά συναισθήματα

Όταν βιώνουμε ένα αρνητικό συναίσθημα, καλό είναι να αφιερώνουμε λίγο χρόνο στο να κατανοήσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Με το να αποφύγουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με άσχημα συναισθήματα, το μόνο που κάνουμε είναι να τα ”θάβουμε” μέσα μας με αποτέλεσμα αυτά να ξεσπούν ως άγχος, εκνευρισμό ή θυμό.

Μην ντρέπεσαι για το άγχος σου

Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να ντρέπονται όταν νιώθουν άγχος και συνήθως δεν αποκαλύπτουν ότι κάτι τους έχει στρεσάρει. Μίλα ανοιχτά για τις φοβίες σου! Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεσαι για τίποτα. Κάνε μια συζήτηση με άτομα που εμπιστεύεσαι και εκμυστηρεύσου τις ανησυχίες σου. Έτσι θα πάρεις και μια δεύτερη άποψη ως προς το ποιες είναι δικαιολογημένες και ποιες ξεπερνούν τα όρια του φυσιολογικού.

Συγκεντρώσου σε κάτι θετικό

Όταν νιώθεις ότι το άγχος σου αρχίζει να εμφανίζεται, κλείσε τα μάτια και επικεντρώσου σε μια θετική σκέψη, είτε αυτό είναι μια ευχάριστη ανάμνηση, είτε ένα μέρος που θες να επισκεφτείς, είτε ένα τραγούδι που σου φτιάχνει τη διάθεση. Είναι σημαντικό να ”εκπαιδεύσεις” το μυαλό σου ώστε να συγκεντρώνεται στα όμορφα και να μην εστιάζει στα αρνητικά.